17:30 / 19.11.2020.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/HRT

"Klikni s faksom" - 25. smotra Sveučilišta u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Uobičajenu gužvu i žamor ove su godine na Smotri zamijenili digitalni štandovi i razgovori na daljinu. Maturanti su zadovoljni.
"Klikni s faksom" - pod tim je sloganom otvorena 25. smotra Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine, prvi put u virtualnom obliku, predstavio se 31 fakultet te tri umjetničke akademije, a buduće studente samo nekoliko klikova dijeli od svih informacija o upisima i studiju.

Uobičajenu gužvu i žamor ove su godine na Smotri zamijenili digitalni štandovi i razgovori na daljinu. Maturanti su zadovoljni.

- Meni se sviđa, mislim da je dobro organizirano i sve je pod epidemiološkim mjerama i mislim da je super što se može pratiti online jer tako mogu i svi, možda neki koji nisu u mogućnosti ovako inače doći, npr. ljudi koji su iz nekih drugih mjesta koje nije Zagreb, rekla je maturantica Jana Hrnjak.

- Meni je super što je online, mislim da se jako puno stvari prebacilo online i da je puno lakše na takvim stvarima sudjelovati, rekla je maturantica Viva Stanković.

Nekima od njih ipak nedostaje kontakt uživo, ali ako im je nešto nejasno ili žele postaviti pitanje, odgovori su im uvijek dostupni.

- U svakom trenutku možete kliknuti i vidjeti sve što vas interesira, od uvjeta upisa, zanimljivosti od tog fakulteta, čak neki imaju društvene igre, ima mogućnost pratiti na svim društvenim mrežama, rekla je Lidija Kos, koordinatorica Smotre Sveučilišta u Zagrebu.

Neki se fakulteti na kreativan način žele približiti budućim studentima pa tako FER, umjesto Dana otvorenih vrata, ima Dan otvorenih prozora.

- Imamo i prvi fakultetski podcast u Hrvatskoj, dakle, bit će emitiranje njega, a bit će i ženskast, to je jedno posebno iznenađenje, a govorit će o ženama u STEM-u, rekla je Mihaela Vranić, prodekanica za nastavu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Na otvorenju Smotre budućim studentima se, osim rektora Borasa, obratio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji im je poželio studiranje uživo iduće akademske godine, a ako epidemiološka situacija to ne dopusti, poručuje:

- Ako slučajno taj period bude potrajao i malo dulje, kao što već sada znamo, Sveučilište u Zagrebu i sve njegove sastavnice osigurat će vam oblik nastave koji će zadovoljiti i jedno i drugo.

Smotra traje do subote, a sav materijal ostaje dostupan na internetskoj stranici do kraja ove akademske godine.


Osigurana sredstva za drugu fazu digitalizacije

Osigurana su sredstva za drugu fazu digitalizacije svih osnovnih i srednjih škola. Europska komisija odobrila je 155 milijuna eura iz dvaju fondova, a novac će se uložiti u najsuvremeniju opremu i razvoj obrazovnog softvera koji će povezati učenike i nastavnike u 1166 javnih osnovnih i srednjih škola diljem zemlje.

- Nakon onog prvog uspješno provedenog pilot projekta, gdje je oko 170 škola digitalizirano, uspostavljene su mreže i one su informatički povezane u cjelinu. Sada bi to trebalo biti dovršeno za sve škole u Hrvatskoj, to je negdje oko 1116, ako se ne varam, škola, rekao je Fuchs.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!