'Kliknula' novu verziju mobilnog bankarstva, s računa tvrtke nestalo više tisuća eura

26.01.2023.

10:38

Autor: HINA/HRT/A.S.

S računa tvrtke nestalo više tisuća eura

S računa tvrtke nestalo više tisuća eura

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog računalne prijevare tvrtka kod Bjelovara ostala je bez više tisuća eura nakon što su njezinu odgovornu osobu prevaranti elektroničkom poštom naveli da ažurira navodno novu verziju mobilnog bankarstva, a to je zapravo bila zlonamjerna poruka.


Bjelovarsko-bilogorska policija u četvrtak je objavila da je na e-adresu tvrtke iz Nove Rače stigla poruka s nazivom banke u kojoj ima otvoren račun te s navodnom molbom za ažuriranje nove verzije mobilnog bankarstva.

Za to se trebalo prijaviti na link koji je bio u toj poruci, a ulaskom na njega zatraženi su korisnički broj za ulazak u mobilno bankarstvo, PIN te jednokratna zaporka koja je pristigla SMS-om s broja banke.

Tijekom dana stigla je nova e-poruka te banke u kojoj mole korisnike da ne otvaraju prije poslanu poruku jer je riječ o zlonamjernoj pošti, odnosno "phishing" kampanji usmjerenoj na klijente banke.

Budući da je spomenuta zaposlenica već otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu i tom je prilikom otkrila da s poslovnog računa tvrtke nedostaje više tisuća eura.

Iz policije upozoravaju građane te zaposlenike različitih poduzeća da, ako zaprime elektroničku poštu takvog ili sličnog sadržaja, ne otvaraju link i ne ispunjavaju tražene podatke jer riječ je o zlonamjernoj pošti kojoj je cilj financijski oštetiti građane ili poduzeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!