08:35 / 09.05.2019.

Autor: V.K./HRT

Klimatske promjene, ugrožena proizvodnja hrane

Foto: ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U javnoj je raspravi Vladina strategija o Klimatskim promjenama koja upozorava na to kako bi globalno zatopljenje moglo utjecati na naš život u bliskoj budućnosti.
U javnoj je raspravi Vladina strategija o Klimatskim promjenama koja drastično upozorava na to kako bi globalno zatopljenje moglo utjecati na naš život u bliskoj budućnosti.

O toj važnoj temi u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su Branka Pivčević Novak, voditeljica Službe za održivi razvoj Ministarstva zaštite okoliša i energetike, i Ivan Guettler, klimatolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pivčević Novak rekla je da su klimatske promjene zasigurno jedan od najvećih izazova današnjice te je stoga međunarodna zajednica potpisala Pariški sporazum kojim se obvezala smanjiti emisiju stakleničkih plinova kako bi se kontroliralo povećanje temperature do kraja stoljeća.

Naglasila je da utjecaj klimatskih promjena neće biti jednak u svim krajevima svijeta pa svaka država treba vidjeti kakav će on biti na njezin gospodarski sektor.

- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je izradu nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. Cilj je potaknuti razmišljanje o klimatskim promjenama, o utjecaju klimatskih promjena na društvo, upozoriti na ono što se može dogoditi.

- Scenariji pokazuju da možemo očekivati porast ljetnih temperatura od 1,9 do 2,9 Celzijevih stupnjeva i zimskih od 1,9 do 2,5. Taj porast temperature uzrokovat će niz promjena, kao što su suše i poplave, rekla je.

Guettler ističe da klimatske promjene uočavamo već danas.

- Grad Zagreb se, od kada se mjeri temperatura, zagrijao za više od jednog stupnja. U cijeloj su Hrvatskoj prisutne promjene, tako da su toplija sva godišnja doba.

Što se tiče Strategije, Guettler kaže da se struka pitala i uključila u njezinu izradu te da su klimatolozi bili tehnička podrška u klimatskom modeliranju, u suradnji s hidrolozima, poljoprivrednicima, šumarima...

- Strategija je primjer međusektorske suradnje koja se rijetko vidi, istaknuo je.

- Utjecaj promjene klime na vodni sektor s aspekta suša ili vremenskih nepogoda u smislu poplava i bujica može se uskoro očekivati. Zbog svega toga poljoprivreda će biti pogođena. Bit će ugrožena proizvodnja hrane ako na vrijeme ne poduzmemo mjere kako bismo to prevenirali, naglasila je Pivčević Novak.

Guettler je istaknuo kako razina mora raste, ali upitno je koliko će narasti do kraja stoljeća.

- U Hrvatskoj su detektirana područja koja su posebno rizična, a to su ušće Neretve, neki naši otoci, zapravo cijelo priobalje, upozorio je i dodao da je Hrvatska odgovorna sama za sebe što se tiče prilagodbe klimatskim promjenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!