Klimatski marš za opstanak: "Jedina solucija? Klimatska revolucija!"

08.11.2022.

22:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

Klimatski marš u Zagrebu

Klimatski marš u Zagrebu

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb organizirala je u utorak navečer "3. Klimatski marš za opstanak", a sudionici su rekli da se na 27. UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama "COP27" koja se održava u Egiptu, puno obećava, a kasnije se malo toga primjeni u praksi.

Stotinjak eko aktivista okupilo se ispred Hrvatskog narodnog kazališta te su se u povorci uputili središtem Zagreba - Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića i Praškom ulicom - do Zrinjevca.

Nosili su transparente s porukama: "Ne postoji planet B", "Vrijeme je jučer", "Sistemske, ne klimatske promjene", "Nemamo za klimatska rješenja? Imamo li za klimatsku krizu?".

- Želimo što? Klimatsku pravdu! Želimo ju kad? Sad!", "Jedina nada - klimatska pravda! Jedina solucija - klimatska revolucija!", "Ugljen, nafta, plin - gotovo je s tim, uzvikivala je povorka.

- Imali smo šansu napraviti postupne promjene, ali to je vrijeme prošlo, izjavila je aktivistica okolišne inicijative Extinction Rebelliona, Lora Rajić.

Dodala je kako zadnji izvještaj UN-a poručuje da nas samo potpuna transformacija naše ekonomije i društva može spasiti od sve ubrzanije klimatske krize.

Upravo COP pokazuje nesposobnost i nezainteresiranost za ikakve stvarne pomake u zaštiti klime, ustvrdila je Rajić, ističući kako dovoljno govori činjenica što je Coca-Cola, jedan od najvećih zagađivača plastikom na svijetu, sponzor ovogodišnje konferencije.

Kao rješenje zagovara "odrast", tj. "degrowth", koji podrazumijeva stvaranje novih, otvorenih, povezanih, lokaliziranih ekonomija te reciprocitet s prirodom i zaštitu bioraznolikosti.

Zoran Skala iz krčke tranzicijske inicijative "TIKO" rekao je da se mladi bore za život jer su im njihovi roditelji i djedovi upropastili klimu, onečistili okoliš i potrošili prirodne resurse.

Marija Mileta iz Zelene akcije kaže da Hrvatska spada među tri europske zemlje najizloženije utjecajima klimatske krize i da će područje Mediterana bit najpogođenije toplinskim valovima, sušom i nestašicom vode, podsjetivši na ovogodišnje probleme sa sušom.

Sanja Rotter iz Mreže antifašistkinja Zagreba rekla je da Zemlja čovječanstvu nikada nije uskratila ljudska prava, nego da to radi "onih jedan posto bogatih i moćnih koji su izgubili doticaj sa stvarnošću upravo zahvaljujući polugama moći koje im to zakonski omogućuju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!