22:58 / 02.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Klinika za infektivne bolesti demantira navod o "9-satnom čekanju"

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Klinika za infektivne bolesti demantirala je navode Zrinke Ljevar o 9-satnom čekanju na pregled njezinog oca te istaknula maksimalan angažman djelatnika da u uvjetima arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.
Klinika za infektivne bolesti  demantirala je navode Zrinke Ljevar o 9-satnom čekanju na pregled njezinog oca te istaknula maksimalan angažman djelatnika da u uvjetima arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

Nakon analize prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević, ravnateljica Alemka Markotić izvijestila je u srijedu navečer  da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute te da su svjesni kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističe maksimalan angažman svih djelatnika da u improviziranim uvjetima pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

- Nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne  bolesti "Dr. Fran Mihaljević, demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o  nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača, stoji u priopćenju za javnost.

Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim  vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite, navodi Markotić u priopćenju nakon što je ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite te Klinike provedena analiza prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja tog pacijenta u njihovoj ustanovi.

Markotić pojašnjava da je 1. prosinca 2020. u 22.23 sata izvršen administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u  vrijednosti vitalnih parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus  (SARS-CoV-2).

- Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg  liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02.06 sati, napominje Markotić.

Ističe i kako je slijedom navedenog razvidno da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute, za razliku od navoda o "9-satnom čekanju na pregled.

Markotić je naglasila i da u toj Klinici kontinuirano nastoje poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažu maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže njihovu skrb.

- Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke,  kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta, poručila je.

Ističe i kako je njihova obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika.

- U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija, stoji Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević.

Zrinka Ljevar je na Facebooku izrazila nezadovoljstvo što su je s ocem koji ima upalu pluća - nakon što su došli u kliniku "Dr. Fran Mihaljević" - ostavili da čekaju satima u ledenom šatoru, bez grijanja ili deke, a ta se objava o "9-satnom čekanju na pregled danas proširila društvenim mrežama i u medijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!