Klinika za očne bolesti KB-a "Sveti Duh" obnovila status centra za suradnju WHO-a

18.02.2023.

10:34

Autor: M.M./Hina/HRT

Mladen Bušić, predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a "Sveti Duh"

Mladen Bušić, predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a "Sveti Duh"

Foto: HTV / HRT

Klinika za očne bolesti KB-a "Sveti Duh" obnovila je status centra za suradnju Svjetske zdravstvene organizacije "WHO" za dječju oftalmologiju. Time je Klinika dokazala prestižan status, jedina je ponovno dobila to priznanje od Svjetske zdravstvene organizacije.

Doktor Mladen Bušić, predstojnik Klinike za očne bolesti KB-a "Sveti Duh" gustujući u Studiju 4 rekao je da su vrlo ponosni na to priznanje.

- Svjetska zdravstvena organizacija postavlja određene ciljeve na globalnoj razini, a uz pomoć suradnih centara kojih u oftalmologiji ima svega 10 u svijetu, a svega tri u EU-u, realizira te cijeve koji se postavljaju kao globalni ciljevi u prevenciji, spriječavanju određenih komplikacija ako se bolest razvijem te edukaciji svih zainteresiranih čimbenika, rekao je.

Na pitanje koliko su djeca izložena pogoršanju vida zbog suvremenog načina života, doktor Bušić je rekao kako to loše utječe ne samo na oftalmološki dio zdravstvenog statusa nego i na kognitivni, fizički...

- Djeca koja puno vremena provode pred ekranima ne stignu se igrati niti razviti druge sposobnosti u jednom pravilnom razvoju. Djeca do 2 godine nikakve ekran ne bi trebala gledati. Od 2 do 7 godine maksimalno pola sata do sat vremena dnevno uz roditelje koji nadziru sadržaj koji dijete gleda, a od 7 do adolescente dobi od sat do dva sata dnevno maksimalno, poručio je.

Osvrnuo se i na neuspješne pregovore ministarstva zdravstva i liječnika.

- Hrvatska ima jako dobar zdravstveni sustav i naši pacijenti imaju velika prava koja mogu realizirati, pogotovo kad ga usporedite s drugim zdravstvenim sustavima EU-a, onda možemo biti ponosni na naše liječnike, medicinske sestre i svo drugo zdravstveno i nezdravstveno osoblje, rekao je. 

Istaknuo je kako ne postoji sustav u kojem ne postoje problemi, te da je on pristalica dijaloga.

- Nikada nisam bio za nikakve vrste prosvjeda. Isključivo sam za dijalog koji će dovesti do kvalitetnog rješenja. A koliko dugo, sve dok se ne postigne rješenje, rekao je doktor Bušić.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!