Klisović: Mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno će se ukinuti

14:49 / 10.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Josip Klisović

Josip Klisović

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović najavio je da će se mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj.

Novac će se preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja, istaknuo je Klisović na konferenciji za medije na temu mladih u Zagrebu.

- Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom, no broj djece u Zagrebu od kad je ta mjera na snazi se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio. Ta mjera je motivirala ljude da ostanu kod kuće, da se maknu s tržišta rada, što sigurno nije nešto što možemo i trebamo poticati, dodao je. 

Napominje da je potrebno poticati i ulagati u kompetencije mladih roditelja kako bi mogli naći posao na tržištu jer, ističe, u jednom trenutku djeca će odrasti i - ako je netko predugo kod kuće, teško će nakon toga naći posao.

- Krunski argument da ova mjera nije dovoljno dobrog rezultata je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima, poručio je Klisović.

Naveo je kako u vrtićima Zagreb ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj-odgajatelj koja je narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna.

- Ona ima progresivan rast jer su neki roditelji jednostavno vidjeli način kako da možda neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamjene s ostankom kod kuće i dobivanjem takve naknade, ocijenio je.

Uvjerava kako nitko neće "odmah i sada" ostati bez naknade koju prima, nego će dobivenu naknadu moći primati i dalje, kao stečeno pravo, a korisnici će imati dovoljno vremena da se "okrenu oko sebe", apliciraju i pronađu posao.

Klisović je izrazio uvjerenje da će obitelji s vrlo niskim imovinskim prihodima i cenzusom uvijek biti u mogućnosti dobivati sličnu mjeru i neće biti zaboravljeni, niti će biti dovedeni u egzistencijalne probleme zbog toga što će Grad revidirati ovu mjeru.

Upitan je li već razgovarao s partnerima iz Možemo kako riješiti zatečeno stanje te postoji li možda opcija da se demotivira postojeće korisnike smanjivanjem naknada, odgovorio je kako o tome razgovaraju.

Što se tiče modaliteta kada bi ta mjera prestala, Klisović je rekao kako su dogovorili da nakon što se odluči s time ići u Gradsku skupštinu, više neće biti apliciranja novih kandidata.

- Ljudi se moraju snaći, nikog ne želimo dovesti u egzistencijalne probleme. Ti detalji su još uvijek na stolu, raspravit ćemo ih prije nego što odluku uputimo u Gradsku skupštinu, poručio je Klisović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!