09:08 / 08.11.2019.

Autor: HRT

Klisović: Rezolucija EP-a za SDP nesporna

-

-

Foto: - / -

Prije nešto više od 2 tjedna Europski parlament je usvojio rezoluciju naziva "Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe. Zapravo, time je osudio postojanje svih dosadašnjih totalirističkih režima u Europi.
Prije nešto više od 2 tjedna Europski parlament je usvojio rezoluciju naziva "Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe. Zapravo, time je osudio postojanje svih dosadašnjih totalirističkih režima u Europi.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kazao je da je pri glasovanju za rezoluciju postignuta velika suglasnost.

- Drago mi je da su među njima i hrvatski zastupnici, pa i iz SDP-a. Svjetonazorska pitanja nisu primarno u nadležnosti Europske unije, već država članica. Takva rezolucija izražava stav parlamenta ali ona nije obvezujuća za države. Rezolucija šalje jednu poruku da se protivimo totalitarnim režimima, njihovom veličanju, da je EU bazirana na načelima demokracije, vladavine prava i slobodnog tržišta. To je odmak od svega onoga što totalitarni režimi predstavljaju, kazao je među ostalim Sokol naglašavajući da prema njegovom mišljenja u rezoluciji nema ništa sporno.

Potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović rekao je da je rezolucija za SDP nesporna.

- Mi se zalažemo za demokratske vrijednosti, one koje su u temelju Europske unije, a posebno za ljudska prava i pravnu državu. SDP odbija svaki totalitarni sustav i autoritarni te osuđuje sve zločine koje takvi sustavi počinili kroz povijest. Mnoge političke strukture kroz povijest, pa i u Hrvatskoj, bile su nažalost totalitarne, kazao je.

Na pitanje je li se takvom rezolucijom izjednačio nacistički i komunistički zločin, Klisović je rekao da je zločin naprosto zločin i da ga treba osuditi, posebno ako dolazi od režima kao organizirane političke grupe.

- Potpuno smo svjesni koliko je zločina učinjeno u Sovjetskom Savezu. Ova rezolucija izrijekom navodi Sovjetski Savez i staljinizam te da treba posebno osuditi zločine počinjene u to vrijeme. Osuđuju se i zločini učinjeni u "satelitima Sovjetskog Saveza", dakle u članicama istočnog bloka. Dakako da se spominju i fašizam i nacizam kao još jedna oblik totalitarnog sustava koji je odnio mnoge ljudske živote.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!