21:38 / 07.09.2018.

Autor: HRT

Klisović: SDP je na prekretnici; Bernardić mora otići

-

-

Foto: - / -

Mijić je istaknuo kako logo SDP-a ima tradiciju i da je ta stranka u ovih 25 godina puno doprinijela demokratskom životu Hrvatske. I zato se za taj logo isplati boriti...
Otpor u SDP-u prema predsjedniku stranke Davoru Bernardiću ne jenjava. Naime, u Kamanju u Karlovačkoj županiji sastali su se čalnovi SDP-a koji nisu lojalni šefu stranke i rapravljali o stanju u stranci i sudbini četvorice suspendiranih kolega.

Kamanje: Traži se "trenutni" odlazak Davora Bernardića

O tome smo u Temi dana razgovarali s Joškom Klisovićem, saborskim zastupnikom SDP-a i Brankom Mijićem, novinarom Novog lista.

Klisović je rekao kako se u Kamanju okupilo više od 80 uglednih SDP-ovaca -gradonačelnika, načelnika, zastupnika koji su osvojili vlast u svojim sredinama. Rekao je kako su poslali vrlo jasnu poruku kako neće dozvoliti da stranka nestane. Smatramo da se nalazimo na točki prekretnice. Ovako više ne ide i moramo krenuti novim putem s novim ljudima koji će biti u stanju formulirati SDP-ove politike i stranku formirati kao modernu stranku 21. stoljeća, istaknuo je. Da bi to postigli, smatra, prvo treba promijeniti ljude koji su ih doveli u ovu situaciju.

Naglasio je kako je prvi zaključak današnjeg sastanka taj da Davor Bernardić  mora otići. Poziva se Glavni odbor da raspiše izbore za sve organe stranke do kraja ove godine, dodao je.

Mijić se složio s Klisovićem da je SDP na prekretnici. Današnjem skupu zamjera mjesto održavanja. Smatra da su oni koji traže promjene i koji žele zadržati SDP kao relevantnu političku snagu trebali danas otići u Pulu i Rijeku gdje se raspravlja o sudbini brodogradilišta ili u Sisak gdje je rafinerija pred gašenjem.

Moraju definirati tko je predmet njihovog interesa, njihove politike. Je li to radništvo za koje vidimo da više nemaju kontakta; jesu li to intelektualci koji ih napuštaju... Osim tko i što nakon Davora Bernardića, SDP-ovci moraju definirati i tko čini političko tijelo i dio društva kojem se obraćaju, čije interese žele štititi i zastupati, rekao je Mijić.

Klisović kaže kako je to upravo ono što oni žele, a ne mogu kroz sadašnje stranačke strukture. Želimo se obraćati svim ljudima koji žive od svoga rada - i radnicima i poduzetnicima, liječnicima, menadžerima - jedna široka baza je baza je SDP-a, rekao je Klisović.

Izrazio je uvjerenje da nakon današnjeg skupa neće doći do izbacivanja iz stranke svih koji imaju kritičan osvrt na rad predsjednika. Vjerujem da do toga neće doći jer ako dođe onda je to potpuni raspad stranke, izjavio je Klisović.

Mijić smatra kako je za SDP najgori status quo. Bolje je da se podijeli na dvije stranke ili da se nešto suštinski promijeni. Danas svjedočimo velikom apsurdu sa krajnje desnice - upravo zbog praznine koja je nastala nedjelovanjem SDP-a oni guraju Andreja Plenkovića i govore da je to stranka lijevog centra. Na toj poziciji nemate nikoga i tako se ultrakonzervativne stranke polako žele pozicionirati u desni centar gurajući svoje političke oponente da su ljevica, mišljenja je Mijić.

Ustvdio je kako logo SDP-a ima tradiciju i da je ta stranka u ovih 25 godina puno doprinijela demokratskom životu Hrvatske. I zato se za taj logo isplati boriti, istaknuo je Mijić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!