Klisović i Herman o sudbini zagrebačke plinske infrastrukture

30.03.2022.

12:26

Autor: M.M./HRT/Hina

Joško Klisović i Mislav Herman

Joško Klisović i Mislav Herman

Foto: HRT / HTV

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović poručio je da je SDP protiv prodaje gradske plinske infrastrukture, a da će se o konkretnom prijedlogu rješenja za dvije tvrtke u gradskom vlasništvu očitovati kada kao koalicijski partneri dobiju konkretan prijedlog. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman izjavio je da će njegov klub zastupnika u Skupštini razmotriti svaki prijedlog za rješenje problema Gradske plinare Zagreb, istaknuvši da treba napraviti ono što je najbolje za građane. 

Klisović je na konferenciji za novinare komentirao poteze vlasti oko sudbine Gradske plinare Zagreb-opskrba, koja je zbog krive odluke u nabavi zapala u dugove, te Gradske plinare Zagreb. Nakon što su Zagrebački holding i gradska vlast pokrenuli dubinsku analizu vlasničkih udjela radi potencijalne prodaje, Klisović je istaknuo kako do sada, kao koalicijski partneri gradskoj vlasti, nisu dobili konkretne prijedloge o rješenju za te dvije gradske tvrtke.

- Naravno da razgovaramo s koalicijskim partnerima. Stav SDP-a je da se gradska infrastruktura ne prodaje. No, mi nismo dobili konkretne prijedloge, kada ih dobijemo, imat ćemo konkretan odgovor, poručio je.

Na pitanje je li prodaja plinske gradske infrastrukture 'kamen spoticanja' vladajućoj koaliciji u Zagrebu, poručio je da je to "uobičajen ritam koalicijskog rada". 

- U koaliciji svaka stranka može i mora imati svoju poziciju. Imamo je, usklađujemo stajališta, nekad se nađemo i zauzmemo zajedničko stajalište, a nekada možda nećemo, izjavio je Klisović.

Osvrnuo se i na proces utvrđivanja viška radnika u Zagrebačkom holdingu te je ponovio stav da će se SDP usprotiviti svakom otkazu koji nije utemeljen na zakonu.

Klisović je istaknuo i da će se na sjednici Gradske skupštine, koja se održava u četvrtak, naći i točka o novom zaduženju grada u iznosu od 50 milijuna kuna, a kreditor je Europska banka za obnovu i razvoj.

- Ta će sredstva ići Zagrebačkom holdingu i ZET-u za pokrivanje materijalnih troškova i plaće zaposlenika, rekao je. Poručio je i kako će se odluka o izvršenju gradskog proračuna uskladiti s novim poreznim zakonom, a gradskim pročelnicima dat će se ovlast da mogu otpisati dio gradskih potraživanja koja se više ne mogu naplatiti.

Herman: Oko Gradske plinare treba napraviti ono što je najbolje za građane

Nemamo stav, odnosno on je da trebamo napraviti što je najbolje za građane Zagreba, rekao je Herman na konferenciji za novinare komentirajući stanje u Gradskoj plinari Zagreb. Istaknuo je da će njegov klub razmotriti svaki prijedlog koji će biti na dobrobit građana Zagreba te dodao da će vrijeme pokazati hoće li to značiti prodaju Plinare opskrbe ili distribucije zajedno ili odvojeno HEP-u.

Prema našim saznanjima još nikakva ponuda grada prema HEP-u nije stigla, kazao je te dodao da je na razini spekulacija i informacija o 700 milijuna kuna, za koliko bi se išlo u prodaju. Dodao je da se HDZ zalaže za to da cijena usluge plina bude što niža i povoljnija, tko god bude vlasnik zagrebačke plinare. Komentirajući odnose između koalicijskih partnera Možemo! i SDP-a, Herman je rekao da se na taj odnos može primijeniti narodna poslovica - Tko liježe s djecom, budi se popišan.

Klub zastupnika HDZ-a i HSLS-a neće podržati novo zaduživanje Grada Zagreba za 50 milijuna kuna, o čemu će se zastupnici izjašnjavatii na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštini. Herman je pritom istaknuo kako je gradonačelnik Tomašević u posljednjih deset mjeseci grad zadužio za 1,1 milijardu kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!