Klizište u Hrvatskoj Kostajnici još aktivno, građani u strahu od novih odrona

14.03.2018.

08:01

Autor: S.M./M.M./HRT

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na klizištu iznad Starog puta u Hrvatskoj Kostajnici jučer je sedam kuća uništeno, a šest oštećeno.
U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une lagano opada, no klizište je još aktivno, pa policija i dalje osigurava ugroženo područje. Ljudi su u strahu nakon što je jučer u trenu nestalo sedam kuća i nekoliko gospodarskih objekata. Kako bi se spasili, bježali su kroz prozore i preko balkona. Dvadeset i troje stanovnika ostalo je bez svega što posjeduju, većina njih sada boravi u obližnjem hotelu. Traži se rješenje za trajni smještaj. Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti zaključak o njihovom stambenom zbrinjavanju.

Eksperti Hrvatskog geološkog instituta obišli su teren, obavili inspekciju terena, zračno snimanje i prema trenutnim spoznajama ne mogu garantirati da se klizište neće širiti lateralno, rekao je Davor Pollak sa Hrvatskog geološkog instituta. Gradonačelnik Dalibor Bišćan izjavio je da se cijelo vrijeme zemlja miče. Brdo Stari put stalno je aktivno. Zbog sigurnosti nikoga nećemo puštati sve dok je kiša i sve dok je zemlja mokra, dodao je.  Crveni križ pomogao im je sa po 1.000 kuna svakomu, a stručni timovi pružili su im i psihološku pomoć.     Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je da sutra na ovo područje dolazi državni tajnik Nikola Mažar iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i ponudit ćemo određene stanove i kuće koje su prazne na ovom području.U Hrvatsku Kostajnicu došli su i predstvanici ministarstva hrvatskih branitelja s obzirom da su nastradale kuće dvojice hrvatskih branitelja. Ministarstvo će im osigurati trajno rješenje. Jedna obitelj dobit će stan u Petrinji, a drugoj će se pokušati pronaći kuća u ovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!