12:40 / 17.03.2018.

Autor: M.M./HRT

Klizište u Prnjavoru Čuntićkom opasno prijeti, novo se pojavilo iznad Gornje Mlinoge

Klizište u Prnjavoru Čutnićkom

Klizište u Prnjavoru Čutnićkom

Foto: - / -

Brdo se od sinoć pomaknulo 10-ak centimetara. Stanovništvu je preporučena evakuacija, no mnogi ne žele otići iz svoje kuće.
U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une raste. Oko 18 sati na snagu su stupile izvanredne mjere obrane od poplava. Zadnjih dana svi su se nadali da će se rijeka Una vratiti u svoje korito međutim zbog kiše je vodostaj ponovno počeo rasti i u prosjeku raste 3 centimetra na sat, a u 19 sati bio je viši od 370 cm.Klizište u Prnjavoru Čuntićkom, nedaleko od Petrinje opasno prijeti. Mještani su jučer alarmirali policiju jer su tijekom noći čuli tutnjavu i osjetili pomicanje brda iznad kuća. I ondje su se pojavile pukotine.

Danas su to područje obišli geodeti i utvrdili da je stanje alarmantno.

Brdo se od sinoć pomaknulo 10-ak centimetara. Stanovništvu je preporučena evakuacija, no mnogi ne žele otići iz svoje kuće.

Djelatnici petrinjskog Komunalca saniraju teren, a vatrogasci dežuraju. U slučaju najgoreg, upozorit će stanovništvo sirenom za uzbunu.

Novo klizište se pojavilo se i iznad Gornje Mlinoge. 

Jučer je klizište u Prnjavoru Čuntićkom obišao i gradonačelnik Darinko Dumbović koji je kao uzrok klizanja tla naveo nekontroliranu sječu šuma na prostoru Banovine.

Na njegovu izjavu reagirale su Hrvatske šume

Zbog ozbiljnosti situacije vjerujemo da je gradonačelnik Dumbović tako oštro nastupio, ne samo prema nama nego i prema Vladi RH. No radi točnog izvještavanja i ispravnih činjenica moramo naglasiti kako područjem u kojemu se pojavilo klizište ne gospodare Hrvatske šume. U blizini istog klizišta nije vršena sječa od strane Šumarija Petrinja, a na udaljenosti od najmanje 500 metara nema ni jednog odjela kojim gospodare HŠ, UŠP, Šumarija Petrinja, stoji u priopćenju.

Ističu kako su kao stručnjaci iz područja šumarstva i više nego svjesni općekorisnih važnosti šume, posebno kada su u pitanju tereni velikog nagiba i potencijalna klizišta te gospodarenje šumama obavljamo s velikom pazornosti.
Naši djelatnici koji žive i rade na području grada Petrinje i okolnih naselja također su zabrinuti za novonastalu situaciju te su na raspolaganju za svaku eventualnu pomoć koju možemo pružiti u ovoj kriznoj situaciji, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!