08:41 / 10.09.2019.

Autor: D.M./HRT

"Ključ svega su učitelji i profesori - prvo im treba povećati plaće"

-

-

Foto: - / -

Odgovor na pitanje ima li razloga za optimizam treba tražiti kod učitelja i profesora.
Počela je nova školska godina. 150 tisuća djece u školskim su klupama - s novom školskom godinom krenula je dugo najavljivana i očekivana kurikularna reforma. U povodu toga u Studiju 4 gostovale su novinarke Sunčica Findak i Dora Kršul. Sugovornice su se složile kako odgovor na pitanje ima li razloga za optimizam treba tražiti kod učitelja i profesora.

- Priklonila bih se razmišljanju da je riječ o kozmetičkom promjenama, sadržaji su pofriškani, učionice su obnovljene, uvedena nova oprema. Ne vidim da će se dogoditi neka znatnija promjena. Treba zaželjeti sreću Školi za život i vidjeti rezultate na kraju školske godine, kazala je Dora Kršul.

Sunčica Findak je podsjetila koliko je prije 4 godine, uz tim Borisa Jokića javnost bila senzibilizirana za reformu školstva i naglasila kako "ovo nije imalo šanse da se ne dogodi". "Tone papira i novca potrošene su na raspravu o tome. Tim novcem mogle su biti izgrađene dvije dobre škole i gotovo svaki učenik je mogao dobiti računalo", dodala je.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- U međuvremenu, dok smo se mi bavili tehnikalijama, učitelji i profesori u školama provodili svoje "mini reforme" - i prvo i osnovno što je trebalo napraviti jest - povećati plaće prosvjetarima. To je ključ svega. Meni je nepojmljivo da profesor, koji uči djecu vrijednostima, svoja prava i pravdu mora tražiti na ulici, naglasila je Findak. Vjeruje da ima razloga za optimizam i to isključivo zbog prosvjetnih radnika - "oni se neće dati", zaključila je.  

- Postoji određena dihotomija između koalicijskih partnera. Ministarstvo obrazovanja i HNS smatraju da se radi o sveobuhvatnoj reformi, a s druge strane HDZ umanjuje cijelu priču govoreći da je riječ o početnom koraku, naglasila je Dora Kršul. Također je rekla kako većina učitelja i profesora svoj posao doživljavaju kao poziv te da društvo to treba prepoznati i honorirati.

Više u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!