19:57 / 24.06.2019.

Autor: Danijela Novak/D.M./HRT

Ključno je pomoći u prvih nekoliko minuta

Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL

Foto: arhiva, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaklada "Hrvatska kuća srca" u sklopu kampanje "Oživi me" - sa Studentskom ekipom prve pomoći organizirala je radionicu za polaznike kampa Nogometnog sindikata.
Slučajevi smrti sportaša u naponu snage - sve se češće spominju u medijima. Većinom je riječ o nagloj srčanoj smrti, zastoju ili arestu. U Hrvatskoj - godišnje od tih bolesti - umre više od devet tisuća ljudi.

Prva pomoć ključna je u prvih nekoliko minuta, jer povećava preživljavanje za dva do tri puta. Zato je zaklada "Hrvatska kuća srca" u sklopu kampanje "Oživi me" - sa Studentskom ekipom prve pomoći - organizirala radionicu za polaznike kampa Nogometnog sindikata.

U pet godina kampanje Hrvatska kuća srca educirala je 5 tisuća građana o osnovnim postupcima oživljavanja. Cilj je kampanje povećati broj preživljavanja nakon srčane smrti s 5 na 40 posto, kao u skandinavskim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!