13:51 / 30.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Klub BM 365: Protiv izmještanja Zelene tržnice na lokacije daleko od hladnjače

Konferencija za medije BM 365

Konferencija za medije BM 365

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Nova predsjednica Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 Gordana Rusak pozvala je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića "da ne produbljuje spiralu nezaposlenosti i gladi u Zagrebu" izmještanjem Zelene tržnice na lokacije koje su OPG-ovima daleko od hladnjače. 

Gordana Rusak najavila je na konferenciji za novinare da će Klub BM 365 na sutrašnju sjednicu Gradske skupštine uputiti prijedlog zaključka vezan uz izvješće o Zelenoj tržnici, koja se do početka svibnja mora izmjestiti sa sadašnje lokacije zbog početka radova na denivelaciji Slavonske avenije.

Rekla je da je bivša gradska vlast planirala to izmještanje iza trgovačkog centra Bauhaus, dok je nova gradska vlast obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ponudila druge lokacije koje su daleko od hladnjače. Rusak tvrdi da je za OPG-ove jedino trajno rješenje da se Zelena tržnica izmjesti iza Bauhausa.

- Premještanje na druge lokacije, uz obećanje da će ih se jednog dana vratiti na isto mjesto, nije rješenje jer će nakon denivelacije Slavonske avenije taj prostor biti bitno smanjen, kazala je.

Upitala je gradonačelnika koji je njegov interes u tome da uloži znatan novac u opremanje privremene lokacije umjesto u uređenje trajne lokacije, odnosno postoji li tu interes velikog stranog trgovačkog lanca koji bi tamo mogao niknuti.

Rekla je i kako OPG-ovi ne mogu doći do gradonačelnika te su angažirali odvjetnika. U Zagrebu je, istaknula je, registrirano 9670 OPG-a koji su egzistencija više desetaka tisuća ljudi a Zagrepčane opskrbljuju domaćom hranom.

Potpredsjednik Gradske skupštine Nenad Predovan ocijenio je, nakon što je jučer i sam sudjelovao na prosvjedu SSSH ispred Zagrebačkog holdinga, da je jedini ispravan put, nasuprot nezakonitom otpuštanju radnika, sistematizacija radnih mjesta u toj tvrtki koja bi pokazala gdje postoji višak radnika.

Kad je riječ o mogućnosti prodaje Gradske plinare Zagreb - Opskrba, Rusak je rekla kako je sadašnja gradska vlast bila protiv prodaje nekretnina koje je Grad kupio da bi ih jednog dana prodao, a sada sami žele prodati "obiteljsko zlato koje ne možemo prodavati" i to "po fiksnoj cijeni koja je smiješna ljudima koji se razumiju u tu problematiku". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!