Klub GLAS-a i Centra osniva saborsku skupinu Žene za žene

14:31 / 26.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Žene za žene

Žene za žene

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Klub zastupnica Centra i GLAS-a najavio je osnivanje saborske skupine koja bi pratila institucionalno jačanje zaštite svih žrtava seksualnog nasilja te poziva sve saborske zastupnice da se pridruže toj inicijativi Žene za žene.

- Nakon niza svjedočanstava o seksualnom nasilju koja izlaze u javnost osim verbalne podrške žrtvama nasilja naša je dužnost da s mjesta najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela pokrenemo jačanje institucija i alata kojim bi se puno više zaštitilo žrtve nasilja - kazala je Marijana Puljak (Pametno) na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ističe da seksualno nasilje nije samo fizičko nasilje jer se s posljedicama koje ostavlja na psihu žrtve bore nose cijeli život.

- Unatoč jasnom zakonodavnom okviru i određenim pomacima nabolje sustav zaštite žrtava u Hrvatskoj nije dovoljno funkcionalan, jednom kada se ohrabre progovoriti žrtve su često izložene sekundarnom okrivljavanu. Kao društvo dužni smo stvoriti sigurno okruženje i osigurati najveći mogući standard pružanja zaštite - ocijenila je Puljak.

Profesor koji je prijavio kolegu: Vjerujem da je studenticama to bio pakao


Dalija Orešković (Centra) pojasnila je da će se inicijativa Žene za žene baviti vrlo konkretnim stvarima, inzistirati na produženju roka unutar kojeg su žrtve seksualnog nasilja dužne prijaviti nasilje, na izmjenama kaznenog zakona, jačanju institucija koje pružaju neposrednu podršku žrtvama, te tražiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja analizu rezultata provedbe zdravstvenog odgoja u školama.

- Ova tema nema niti svjetonazorski niti stranački značaj, mora biti jedno univerzalno humanitarno pitanje oko kojeg ćemo se svi skupa ujediniti u traženju najboljih rješenja - kazala je Orešković.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglašava važnost kontinuirane edukacije djece o nasilju.

- Djevojčice i dječaci moraju osvijestiti da nasije nije prihvatljivo - kazala je.

Podršku inicijativi dala je i Ružica Vukovac u ime Domovinskog pokreta. Naša je ne samo obveza kao zastupnika u Saboru nego i moralna obveza dati podršku žrtvama, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!