14:44 / 14.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Klub Mosta na dnevni red Skupštine uvrstio točku o Zagrebačkom holdingu

Zagrebački holding

Zagrebački holding

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Klub gradskih zastupnika Mosta uvrstio je na dnevni red predstojeće sjednice Gradske skupštine točku o Zagrebačkom holdingu jer je siguran da predsjednik Skupštine SDP-ov Joško Klisović neće odobriti sazivanje izvanredne tematske sjednice o Holdingu, što je zatražila oporba.

- S obzirom da smo poprilično sigurni na bazi iskustva da predsjednik Skupštine Klisović neće odobriti sazivanje izvanredne tematske sjednice o Zagrebačkom holdingu jer mu to dopušta poslovnik, jučer smo odlučili na dnevni red predstojeće sjednice uvrstiti točku o Zagrebačkom holdingu, izjavio je na konferenciji za novinare nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža.

Ako je, kaže Goluža, predsjedniku Skupštine Klisoviću i zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću stalo da javnost u potpunosti sazna pozadinu "ovih mučnih događaja u Holdingu", oni će na sjednicu pozvati i smijenjenog predsjednika i člana Uprave Zagrebačkog holdinga Nikolu Vukovića i Antu Samodola.

- Gradonačelnik Tomašević i njegova ekipa pokušali su u Holdingu nešto što još nitko nije pokušao - oni su pokušali oformiti paralelnu protupravnu liniju upravljanja Zagrebačkim holdingom gdje su Nadzorni odbor pokušali nadrediti Upravi, ustvrdio je Goluža.

Neprihvatljivo im je da je "lider u takvom protupravnom nastojanju bila osoba koja je poslovno, financijski i interesno povezana s poslovanjem Zagrebačkog holdinga, što ga potencijalno stavlja u kontinuirani sukob interesa".

Kaže i kako je očito da Tomašević po svaku cijenu želi izbjeći otvorenu raspravu o problemima upravljanja u Holdingu.

Navodi kako je na prošloj skupštinskoj sjednici Tomašević s Klisovićem uspio nametnuti da izvješće o radu Holdinga podnese osoba koja čak nije ni član Uprave Holdinga, zbog čega je oporba napustila sjednicu.

Goluža kaže kako se jučer ponovio isti pokušaj Tomaševića kad je na Predsjedništvu Gradske skupštine predložio dnevni red sjednice koja će se održati 28. listopada, a na koji je uvrstio i točku "Integrirano financijsko izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga za prvih šest mjeseci ove godine", dakle, za razdoblje kada on nije upravljao Gradom.

Gradski zastupnik Mosta Lovro Marković istaknuo je da će Most na toj sjednici od Tomaševića zatražiti da u roku od 30 dana dostavi detaljno i temeljito izvješće o svim dokumentima koji se tiču financijskog poslovanja Zagrebačkog holdinga u protekla četiri mjeseca, ali i u protekle četiri godine kako bi mogli dobiti kompletnu sliku.

Najavio je da će nakon toga stručni timovi Mosta skupiti glave i predložiti konkretne prijedloga djelovanja za buduće upravljanje Zagrebačkim holdingom.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Mosta Marko Sladoljev istaknuo je da je hrvatski narod vrlo maštovit u smišljanju nadimaka političkim strankama - "jučer je HDZ postao i službeno Kradeze, a da li će platforma Možemo! postati Lažemo! - ostaje da vidimo".

Najavio je da će na sjednici pitati je li platforma Možemo! lagala kad je optužila Vukovića da je smijenjen zato što je pokušao povećati plaće svojim ljudima u Holdingu. Pitat će i tko je zabranjivao Vukoviću i Samodolu da istupaju u javnosti, jesu li to bile "svjetonazorske razlike koje možda Samodol ima, pa mu je Tomašević zabranio da govori pokušajući sanirati situaciju kao i u slučaju bolnice Srebrnjak".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!