Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

28.03.2023.

13:05

Autor: Hina/HRT/A.S.

Petra Mandić

Petra Mandić

Foto: HTV / HRT

Klub zastupnika Mosta uputio je u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o dječjem doplatku prema kojem bi pravo na dječji doplatak imala sva djeca u Hrvatskoj, što bi državni proračun stajalo dodatnih 130 milijuna eura.

Klub Mosta predlaže da se dječji doplatak za prvo dijete iznosi 100 eura, za drugo 120 eura, za treće 150 eura dijete a četvrto i svako sljedeće dijete 180 eura. Za djecu s posebnim potrebama predlažu 25 postotno povećanje na navedene iznose.

Državni proračun to bi dodatno koštalo 130 milijuna eura.

- To nije prevelika cifra za ono što on donosi, rekla je članica Predsjedništva Mosta Petra Mandić, predstavljajući prijedlog izmjena u utorak na konferenciji za novinare u Saboru.

Mandić je na vlastitom primjeru izračunala da bi joj to pravo kao majci petero djece donijelo mjesečno više 730 eura. 

- Smatramo da po načelu solidarnosti i s obzirom na činjenicu da je medijalna plaća manja od prosječne, moramo misliti na one s prosječnim i ispodprosječni primanjima kako bi se i oni odlučili imati više djece, kazala je Mandić.

Ustvrdila je da se ta mjera pokazala dobrom u drugim državama.  

- Cilj nam je da sustav dječjeg doplatka bude pravedan, da doplatak bude veći, jednak za sve i konačno na korist djeci, a ne kao nekakva socijalna kategorija, naglasio je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!