Klub Mosta želi razrješenje Hrvoj Šipek; Bačić komentirao

13.02.2023.

Zadnja izmjena 14:30

Autor: Hina/HRT/A.V.

Nino Raspudić, Branko Bačić

Nino Raspudić, Branko Bačić

Foto: HRT / HTV

Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je u saborsku proceduru uputio zaključak kojim bi Hrvatski sabor obvezao Vladu da sukladno zakonu podnese prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Most u priopćenju tvrdi da je glavna državna odvjetnica u izvješću o radu za 2021. zataškala činjenicu da su službene osobe Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), uključujući i nju samu, prekršile obvezujući zakonodavni akt EU-a kako bi od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a) prikrile dokaze o prijevarama bivše ministrice Gabrijele Žalac.


Uredbe EU-a, navodi Most, utvrđuju obavezu DORH-a da OLAF-u dostavi dokumente o prijevarama kojima se nanosi financijska šteta Europskoj uniji.


- Glavna državna odvjetnica je prije 14 mjeseci razotkrivena kako laže u Hrvatskom saboru kada je na pitanje zastupnika odgovorila kako nije bila upoznata s 'predmetom Žalac', stoji u priopćenju.


Osim toga, smatraju u Mostu, na predstavljanju izvješća za 2021. prošlog tjedna u Saboru Hrvoj Šipek nije se pokazala kao vjerodostojna osoba kojoj se može vjerovati i koja ima potrebnu neovisnost i kredibilitet za nepristran u odlučan obračun s korupcijom.


Tvrde da je takvim postupanjem prekršila Zakon o državnom odvjetništvu, nanošenje štete ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti te stoga predlažu da Sabor obveže Vladu da u roku od 15 dana podnese prijedlog za razrješenje glavne državne odvjetnice.


Da Hrvoj Šipek mora otići jer "ne samo da predmete drži u ladicama, već je u nekoliko navrata prošli tjedan pokazala kako je spremna iznositi neistine", smatraju i u Klubu SDP-a i Klubu zeleno-lijevog bloka.


I oni najavljuju upućivanje u proceduru zaključka kojim žele obvezati Vladu da pokrene proceduru opoziva glavne državne odvjetnice, a predložit će da takav zaključak podrže potpisima i koalicijski partneri HDZ-a .


Iz prepiske koju su objavili mediji vidi se da je Hrvoj Šipek u dva navrata komunicirala s Josipom Rimac dok je bila državna tajnica , dok je u Saboru na pitanje Mostova zastupnika Nikole Grmoje tvrdila da nikada nije komunicirala s Rimac oko Vjetroparkova.


Hrvoj Šipek poručila je tijekom vikenda da nije lagala, nije komunicirala s Josipom Rimac o Vjetroelektranama i da joj ne pada na pamet dati ostavku jer nije ni na koji način zloupotrijebila svoj položaj.

Ministar graditeljstva Branko Bačić drži neprimjerenim način na koji oporba u Saboru vrši pritisak na državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek. 

Kao član vladajuće stranke želim reći da mi je neprimjeren način na koji oporba u Hrvatskome saboru vrši pritisak na državno odvjetništvo. Zalažem se da Državno odvjetništvo (DORH) bude neovisno i samostalno i mislim da je u ovih šest godina Vlade Andreja Plenkovića to dokazano", izjavio je Bačić novinarima u ponedjeljak prilikom obilaska objekata u obnovi od potresa u Zagrebu.

Ako procesuiranje potpredsjednika Vlade i nekoliko ministara ne ukazuje na to da je DORH apsolutno neovisan o vladajućoj većini, stranci ili Vladi, onda ne znam koji bi to još dokaz trebao objasniti, dodao je.

Poručio je kako zato ne prihvaća da oporba proziva državnu odvjetnicu ili DORH za konkretne slučajeve, propitkujući zašto netko nije saslušan ili procesuiran.

- To je nedopustivo i to je jako loša poruka ako dio političkog spektra u Hrvatskoj ne razumije dovoljno trodiobu vlasti i neovisnost sudbene vlasti i pravosudnih institucija, što jest DORH, ocijenio je Bačić.

Ponovio je kako DORH-u treba prepustiti da radi samostalno i neovisno, kao i to da vladajuća većina daje punu potporu takvom radu, a osuđuje i ne slaže se s bilo kojim utjecajem na DORH bilo koga tko participira u političkom životu Hrvatske, pogotovo na nacionalnoj razini kao što su to zastupnici u Saboru.

Hrvoj Šipek sve obrazložila


Na pitanje treba li Hrvoj Šipek biti opozvana, Bačić nije konkretno odgovorio, već je podsjetio kako je prošli tjedan u Saboru raspravljeno Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini, za što je dobila potporu vladajuće većine.

Govoreći o njenoj prepisci s nekadašnjom državnom tajnicom Josipom Rimac, ministar je rekao kako on nema što dodati s obzirom na to da je Hrvoj Šipek sve obrazložila te nije na njemu da obrazlaže što je htjela reći.

Jedino je dodatno pojasnio kako on, njegovo Ministarstvo i državni tajnici gotovo svakodnevno komuniciraju s građansko-pravnim odjelom DORH-a zbog Zakona o državnoj imovini kojeg ne mogu donijeti bez suglasja s DORH-om.

- Državno odvjetništvo nije samo tijelo progona, DORH je i građansko-pravni odjel koji brine i skrbi o imovini RH, kao i Ministarstvo na čijem sam čelu. Takva suradnja je neophodna, dodao je i izrazio nadu da je tako bilo i u Ministarstvu pravosuđa i uprave u kojem je radila Rimac.

Naime, Hrvoj Šipek je nedavno na pitanje u Saboru je li komunicirala s Josipom Rimac (osumnjičenoj u aferi Vjetroelektrane) oko Vjetroparkova, rekla da Rimac zna iz vremena dok je bila kninska gradonačelnica, ali da komunikacije u vrijeme izvida i istraga nije bilo.

RTL je potom objavio SMS prepisku između njih dvije te ustvrdio da su bile na sastanku oko vjetroelektrana, nakon čega je oporba zatražila da glavna državna odvjetnica ode jer je iznosila neistine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!