21:56 / 05.02.2019.

Autor: D.M./Hina

Klub SDP-a traži ukidanje suspenzije za 'četvorku'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dodaje se da nakon izricanja stegovnih mjera nisu okrenuli leđa SDP-u, istupili iz stranke ili prešli u neki drugi zastupnički klub.
Klub zastupnika SDP-a u srijedu će raspravljat o prijedlogu kojeg će uputiti Glavnom odboru stranke, da ukine suspenziju na obnašanje svih funkcija i članska prava Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Vedranu Babiću i Mihaelu Zmajloviću s danom utvrđivanja liste kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu.

-
SDP: Suspenzije Grbina, Zmajlovića, Hajdaša Dončića i Babića
- Potvrđene odluke o suspenziji četvorice SDP-ovaca na 2 godine Glavni odbor SDP-a je 14. srpnja 2018. četvoricu članova Predsjedništva stranke suspendirao na dvije godine zbog njihovih javnih istupa u kojima su propitivali uspješnost vodstva predsjednika Davora Bernardića i inicirali pismo koje je potpisalo 90-ak istaknutih članova SDP-a, a kojim se od Bernardića traži da odstupi s mjesta predsjednika stranke. U prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a, kojeg potpisuje predsjednik Kluba Arsen Bauk, obrazlaže se da je od odluke o suspeniziji prošlo više od šest mjeseci, odnosno, da su suspendirani 'odslužili' više od četvrtine izrečene stegovne mjere i kako su se stekli uvjeti da se može utvrđivati da su  'mjere imale pozitivan učinak na daljnje aktivnosti i djelovanje u stranci. Ističe se da su četvorica suspendiranih kroz svoje postupke pokazali da su odani ciljevima SDP-a, poštuju vrijednosti socijaldemokracije i provode program i politike SDP-a. Ocjenjuje se da su suspendirana četvorica SDP-ovaca svojim radom u Hrvatskom saboru "kontinuirano pridonosili aktivnosti Kluba", odnosno natprosječno sudjelovali  u saborskim raspravama i postavljanju zastupničkih pitanja Vladi i premijeru. Dodaje se da nakon izricanja stegovnih mjera nisu okrenuli leđa SDP-u, istupili iz stranke ili prešli u neki drugi zastupnički klub. - Po našem mišljenju, samo izricanje stegovnih mjera nije imalo pozitivan učinak na rejting SDP-a u javnosti. Po terenskim istraživanjima agencije IPSOS, u šest mjeseci rejting SDP-a se spustio za četiri posto, na razinu nešto više od 14 posto, naglašava se u prijedlogu. Kao vrlo snažan argument za ukidanje suspenzija 'četvorki', navodi se i da je nekoliko drugih članova SDP-a i zastupnika, koji su  višekratno kritički istupali u javnosti o radu stranke, "upravo predloženo od predsjednika stranke za listu kandidata za europske izbore". Premda Predsjedništvo stranke nije donijelo odluku o suspenziji četvorice članova Predsjedništva nego Glavni odbor, očekuje se da će nakon sutrašnje rasprave na Klubu zastupnika, o njoj raspravljati i Predsjedništvo u četvrtak, a konačnu odluku donijet će Glavni odbor SDP-a koji se okuplja najvjerojatnije u ožujku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!