Most traži istragu rada Stožera civilne zaštite

15.05.2023.

13:34

Autor: HRT/HRT4/T.S.

Smatraju kako su odlukama Stožera oštećeni građani

Smatraju kako su odlukama Stožera oštećeni građani

Foto: HTV / HRT

Klub zastupnika Mosta najavio je da će u saborsku proceduru uputiti zahtjev za osnivanje Istražnog povjerenstva o radu Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih institucija tijekom pandemije koronavirusa. 

Smatraju da je odlukama Stožera protekle tri godine nanesena velika šteta građanima i gospodarstvenicima, uključujući i ograničenje ljudskih prava i sloboda. Prošlotjedno proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj, ističu, prilika je za utvrđivanje odgovornosti.

- Prošlog je tjedna Vlada proglasila kraj epidemije covid-19 u Hrvatskoj. Želi se ostaviti dojam da je sada nešto stavljeno ad acta i da je glavna vijest kako građani sada moraju produžiti dokumente, kazao je Nino Raspudić na konferenciji za novinare.

Sukus je, smatra Rasudić, 'ajmo sve zaboraviti, idemo dalje, tko je jamio, jamio, tko je profitirao, profitirao, tko je stradao, stradao, tko se cijepio, cijepio, tko se razbolio, razbolio, dodao je.

Ocijenio je kako se ostavljao dojam da je postupanje koje je išlo preko Stožera, opravdano i znanstveno utemeljeno, a da se kasnije doznalo kako je sve činjeno arbitrarnim političkim odlukama.

 - Sve što su Stožer i druge institucije radile tijekom 3 godine ostavilo je teške gospodarske, društvene, obrazovne i, što je najgore, zdravstvene posljedice na hrvatske građane. Okolnosti i odgovornost oko tog postupanja moraju se utvrditi na najvišem mjestu, a to je Hrvatski sabor, rekao je Raspudić.

Miletić - koronaprofiterstvo


Marin Miletić napominje da se tijekom pandemije dogodilo ogromno koronaprofiterstvo, navevši, kako kaže, slučaj 'HDZ-ovog lamborghini malca iz Varaždina od čije ad hoc osnovane firme država naručuje testove za koje se onda pokaže da su lažnjaci, koje su neki studenti sklapali u nekom podrumu od šrota iz Turske, a na tržište su dolazili kao certificirani testovi'.

Dodao je da su cvjećarnice dobivale unosne informatičke poslove oko pandemije, ali i aplikaciju Andrija koja je bila potpuni fijasko

Zanimljivo mu je kako je Hrvatska pristupila postupku zajedničke javne nabave za nabavu respiratora koji je vodila Europska komisija, a istovremeno je, kaže Miletić, doma sve išlo mimo zakona o javnoj nabavi i pod oznakom tajno, "na HDZ-ov način ukradi gdje god možeš i mimo javne nabave radi biznis".

- Naša država naručila je 19 milijuna doza, iskorišteno je samo 5. Tko će odgovarati za sve bačene milijune? To je potpuno nerazumna nabava iz perspektive građana, poreznih obveznika, ali vrlo razumna iz perspektive onoga tko je možda uzimao postotak, kazao je Miletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!