11:38 / 01.04.2022.

Autor: HTV/HRT

Klub zastupnika Socijaldemokrata upozorio na poskupljenja te na pad životnog standarda građana

 Ivana Posavec Krivec

Ivana Posavec Krivec

Foto: HTV / HRT

Klub zastupnika Socijaldemokrata upozorio je na poskupljenja i rast cijena energenata te na pad životnog standarda građana. Premijera Plenkovića pozvali su da rekonstrukciju Vlade iskoristi za osnivanje ministarstva tranzicije. 

Zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec rekla je kako su bili potpuno jasni u saborskoj raspravi koja je bila prepuna kvalitetnih amandmana, ali ih je Vlada odbila.

- Mi smo kao Socijaldemokrati podržali smanjenje PDV-a i podržali smo sve ono što je išlo na ruku našim građanima kako bi se val poskupljenja na neki način amortizirao, rekla je i dodala kako smatraju da je Vlada trebala učiniti puno više, a je to mogla i imala za isto mehanizme.

Naglasila je kako joj je žao što Vlada nije prepoznala amandmane Socijaldemokrata koji bi omogućili da građani postanu energetski neovisniji. Kako kaže, nudili su amandman kojim bi se smanjio PDV na solarne sustave na elektrane u domaćinstvima.

- Danas znamo da jedna solarna elektrana za domaćinstvo stoji oko 55 tisuća kuna te da je njena isplativost cca 8 godina, rekla je i dodala kako bi to bio dobar poticaj za građane, a to se gleda u trendu kada Hrvatska treba postati energetski neovisna kako bi val poskupljenja građani najbolje amortizirali.

Govori da dok nema takvih mjera, teško je računati na „helikopterske” mjere koje će trajati svega godinu dana.

- Pitanje je kako su se danas probudili građani i poduzetnici. Ostaje pitanje, što je s našom proizvodnjom, kakva je situacija u Petrokemiji i kako će se to odraziti na proljetnu sjetvu. Znamo da u Ukrajini neće biti sjetve, a naša polja ostaju neobrađena, naglašava i dodaje kako su to pitanja koja postavljaju Vladi.

Kako kaže, Socijaldemokrati podržavaju sve ono što je išlo direktno kao pomoć građanima, ali to nije dovoljno.

Rekla je kako premijer i njegova Vlada gledaju unazad i reagiraju tek kada se nešto dogodi, pozvala ih je da gledaju u naprijed, da omoguće građanima da imaju mirnije dane.

- Što se tiče hrane i njenom poskupljenju, interesantno je da je Vlada smanjila PDV na svježu ribu, ali nije prihvatila amandman da se smanji PDV i na smrznutu.To govorim jer nije svim građanima dostupna riba, a kamo li svježa, rekla je i dodala kako se na glavnini kontinenta koristi smrznuta riba koja će ostati visoka.

Govori kako u Hrvatskoj imamo i značajne proizvođače smrznute ribe i smanjenjem PDV-a bi se osigurala proizvodnja i lanac dobave.

Na pitanje kako pomoći sa smanjenjem cijena, Posavec Krivec govori kako se trebaju „upregnuti” svi proizvodni pogoni u RH, i da Vlada konačno donese mjere kojima će poljoprivredno zemljište staviti u funkciju.

- Turističku sezonu očekujemo u smjeru gdje možemo osigurati vlastiti kapital glede hrane, kroz najveći izvozni kapital RH, a to je turizam, istaknula je.


- Vlada bi trebala imati kontrolne mehanizme da zacrtane mjera budu i provedene, rekla je Posavec Krivec na konferenciji za novinare u Saboru. Ipak, smatra da bi najbolje rješenje bili novi izbori, da građani dobiju Vladu koja neće kalkulirati već ponuditi rješenja za boljitak građana.

Tranzicija na obnovljive izvore energije

Posavec Krivec je poručila premijeru da pri rekonstrukciji Vlade nađe mjesta za Ministarstvo tranzicije jer nam je potrebna hitna tranzicija na obnovljive izvore energije. Ako želimo postati samodostatna zemlja što se tiče hrane i energije potrebna nam je hitna tranzicija na obnovljive izvore energije, a građanima i poduzetnicima kroz smanjenje PDV-a treba omogućiti samoodrživost, kazala je.

Domagoj Hajduković
drži da bi u sklopu rekonstrukcije Vlade trebala odstupiti ministrica poljoprivrede zbog nesposobnosti, jer Ministarstvo pasivno promatra sve što se događa.

Još uvijek ne znamo koliko i kojih artikala imamo u robnim zalihama, koje je Vlada dopunila tek nakon izbijanja rata u Ukrajini, a cijene počele divljati. Divljanje cijena prehrambenih proizvoda se nastavlja unatoč smanjenju PDV-a, što je neodrživo prije svega građanima koji ionako žive na rubu egzistencije, rekao je Hajduković.

Loše agrometeorološke prilike, poskupljenja mineralnih gnojiva i velik broja neobrađenih poljoprivrednih površina recept su za jako lošu godinu i da nećemo biti samodostatni, a Vlada vuče poteze retroaktivno i prekasno, ocijenio je.


Matko Kuzmanić upozorio je na na situaciju u ribarstvu koja je dodatno ugrožena visokom cijenom plavog dizela te se založio za subvencioniranje te djelatnosti kojoj prijeti potpuno uništenje. Založio se i za spas radnika Brodosplita, koji privremeno obustavlja proizvodnju zbog poteškoća u poslovanju izazvanih ratom u Ukrajini, ali ne i poduzetnika koji su se, kaže, obogatili na njihovoj muci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!