14:44 / 12.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Klub ZLB: Medvedu ostavka, a Raosu nečastan otpust iz vojske

Ivana Kekin i Sandra Benčić

Ivana Kekin i Sandra Benčić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborske zastupnice Kluba zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i Sandra Benčić poručile su kako očekuju da brigadir Matko Raos zbog izjava u Splitu bude nečasno otpušten iz vojske kao i da ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zbog političke odgovornosti podnese ostavku.

- Mi iz Kluba zeleno-lijevog bloka očekujemo da brigadir Raos bude nečasno otpušten iz vojske i također očekujemo da ministar Medved, radi političke odgovornosti, podnese ostavku, rekla je Ivana Kekin na konferenciji za novinare na Markovu trgu. Dodala je kako se u Splitu otvoreno slavila NDH od koje se jasno nije ogradila Vlada, ni ministar Medved niti sam premijer Andrej Plenković. Podsjetila je kako Hrvatska u Ustavu ima zapisano da je utemeljena na antifašizmu i poručila da je sudjelovanje vlasti na takvom događaju protuustavno i protucivilizacijsko.

Od premijera traži da nedvosmisleno osudi fašističke simbole i ogradi se od pozdrava "Za dom spremni" te da prestane sjediti na dvije stolice - pristojnoj, europskoj i antifašističkoj te onoj domaćoj, gdje po potrebi za unutarstranačke interese i skretanje pažnje s korumpiranih ministara, povremeno slavi fašističke simbole.

Benčić: Paladinov rad svodi se na obranu vlastitog lika i djela

Osvrćući se na, kako je rekla, Plenkovićevu neefikasnu borbu protiv korupcije, Sandra Benčić je kazala da ministar graditeljstva Ivan Paladina od prvog dana puni naslovnice novina indicijama da je sudjelovao u mogućim kaznenim djelima koja spadaju pod gospodarski kriminal. Stoga, poručila je, cijeli njegov rad zadnja tri tjedna se, umjesto obnove, isključivo svodi na obranu "vlastitog lika i djela". Upitala se i gdje je tu odgovornost premijera koji ga je na tu funkciju i postavio.

Benčić je kazala i da je njihov zahtjev za raspuštanjem Sabora stavljen kao tek 88. točka dnevnog reda nove sjednice, a trebala bi biti prva. Drži i kako Plenković ima izuzetno tolerantne koalicijske partnere jer, nakon svih afera ministara, sada moraju tolerirati i da premijer Plenković i njegovi ministri uime Vlade, kroz svoje izaslanike šalju poruke da je Hrvatska utemeljena na NDH. Stoga je, pozvala i sve koalicijske partnere HDZ-a da podrže njihove zahtjeve za raspuštanjem Sabora.

Na novinarski upit, Benčić je kazala da još očekuje reakciju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koja, smatra, treba biti oštra. To, dodala je, očekuje i od drugih HDZ-ovih koalicijskih partnera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!