16:19 / 07.05.2019.

Autor: Anamarija Škorić/V.K./HRT

Klubovi za zapošljavanje

-

-

Foto: - / -

Posebno je teško posao naći ako ste stariji od 50 godina ili osoba s invaliditetom. Centar za socijalnu inkluziju pokrenuo je projekt Klubova za zapošljavanje kako bi im pružio priliku da lakše pronađu posao.
Posebno je teško posao naći ako ste stariji od 50 godina ili osoba s invaliditetom. Centar za socijalnu inkluziju pokrenuo je projekt Klubova za zapošljavanje kako bi im pružio priliku da lakše pronađu posao. Provedba tog projekta s oko milijun kuna financira se bespovratnim novcem EU-e.
 
Pet osoba s invaliditetom dosada se zaposlilo zahvaljujući projektima šibenskoga Centra za socijalnu inkuziju. Među njima i Dragana, koja je radila u kopiraonici.

- Dobro sam se snalazila, trebala mi je mala pomoć, ali veoma su bili zadovoljni s mojim radom, a i ja isto, rekla je Dragana Radovančić, korisnica Centra za socijalnu inkluziju u Šibeniku.

Zbog zdravstvenih teškoća morala je prestati s radom.  Novoj prilici, nada se, kroz Klub za zapošljavanje.

- Radit ćemo na nekim vještinama koje treba razviti kako bi ljudi lakše mogli doći do posla i zadržati posao. Konkretno, to će biti predstavljanje samoga sebe, nekakve možda tehnike opuštanja, možda informatičke radionice, govori Marijana Mijat, voditeljica projekta.

A uz osobe s invaliditetom obuhvatit će i ostale teško zapošljive skupine. 

- Kao što su mladi, žene iznad 50 godina, nezaposleni branitelji, još ćemo vidjeti tko će se uključiti u naš projekt s obzirom da je zapošljavanje malo drugačije sada, nego prije dvije godine kada smo projekt zamišljali, ističe Mijat.

Pronaći posao - učenicima Medicinske škole nije problem. No za njih je ključno stjecanje znanja u radu s ranjivim skupinama.

- Smatram da je bilo kakav rad i suradnja i upoznavanje sa takvim situacijama za njih korisno da se izgrade u jednu kompletnu ličnost, naglašava Aleksandra Acalin, ravnateljica Medicinske škole u Šibeniku.

U projekt su uključene i druge škole.

- S njima ćemo raditi na informiranju učenika, na osvještavanju onoga što oni mogu, što je zapravo zapošljavanje i što bi oni trebali napraviti da lakše dođu do tržišta rada, rekla je Mijat.

Ujedno, provest će i pilot-program osposobljavanja za danas vrlo tražena uslužno-turistička zanimanja prilagođen osobama s invaliditetom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!