09:59 / 19.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Knežević: Nasilje nije privatna stvar i ne liječi se molitvom

-

-

Foto: - / -

Kada se iz susjednog stana čuje preglasna glazba, zove se policija, ali kada se čuju urlici za pomoć, tada se ne reagira jer nasilje u Hrvatskoj privatna je stvar, izjavila je Knežević.
Danas poslijepodne u Zadru će se održati prosvjed kako bi se upozorilo na propuste pravosuđa u tretiranju nasilja nad ženama. O tome dokle smo došli u borbi protiv nasilja nad ženama govorila je Svjetlana Knežević iz udruge B.A.B.E.

Knežević smatra da slučaj Daruvarac pokazuje na sve manjkavosti koje se ponavljaju kada je riječ o institucionalnoj zaštiti žena od nasilja i pokazuje odnos društva prema nasilju prema ženama. Problem je što o nasilju nad ženama govorimo prigodničarski, kaže - kada obilježavamo određene datume ili kada se već dogodi tragedija.

- Dok se prosvjedovalo protiv Istanbulske konvencije i strašilo pojmom roda, u posljednjih pet godina u Hrvatskoj su 91 ženu ubili njihovi muževi, bivši muževi, partneri ili druge bliske muške osobe, izjavila je.

Knežević je komentirala činjenicu da slučaj nije klasificiran kao pokušaj ubojstva iako snimke pokazuju zastrašujuću brutalnost.

- Sudska praksa nije ujednačena, ostavljena je interpretacijama pojedinih sudaca. Da bi se nešto klasificiralo kao pokušaj ubojstva, postoje tri osnovna kriterija, što ovaj slučaj i zadovoljava: duljina napada - ovaj je trajao više od pola sata, ugroženost vitalnih organa - glava joj je razbila keramiku u WC-u i tu je i taj treći kriterij - snaga napadača.

Napomenula je i da su Daruvarca dosad 40 puta prijavile druge osobe, a slobodno je hodao Zadrom.

Vrlo je zabrinjavajuće da nitko nije reagirao na nasilje, nitko od prisutnih nije pokušao spriječiti nasilnika, prijateljica nesretne djevojke izjavila je da je vlasnik kafića čak pojačao glazbu. Sve to, smatra Knežević, govori o odnosu društva prema nasilju.

- Hrvatsko društvo nikad nije stavilo nultu toleranciju prema nasilju nad ženama. Kada se iz susjednog stana čuje preglasna glazba, zove se policija, ali kada se čuju urlici za pomaganje, tada se ne reagira jer nasilje u Hrvatskoj je privatna stvar, "stvar jedne obitelji", ne treba se miješati u tu "ljubavnu razmiricu".

Knežević kaže da ljudi koji su promatrali sve, prema Zakonu o kaznenom postupku, mogu biti kažnjeni zatvorom do godinu dana ako nisu reagirali, a mogli su reagirati a da ne ugroze vlastite živote. O tome se počelo govoriti tek kada je javnost osudila te ljude vidjevši snimku kako samo gledaju nesretnu djevojku koja leži na podu i šutirana je u glavu.

Knežević naglašava da se u Hrvatskoj obeshrabruju žrtve da prijavljuju nasilje jer se njima šalje jasna poruka - "nasilje neće biti sankcionirano ili će biti vrlo slabo sankcionirano, a ti ćeš biti stigmatizirana, etiketirana, viktimizirana jer se cijelo vrijeme imputira da je i ona morala snositi nekakvu odgovornost za ono što je proživjela, ona na neki način mora biti kriva".

- Nasilje nije privatna stvar, nije obiteljska vrijednost, ne liječi se molitvom kako je bilo na početku godine sugerirano, nasilje treba prijavljivati, žene treba ohrabrivati da ga prijave, trebaju imati široko socijalnu podršku kako bi se mogle maknuti iz kruga nasilja i ponovno integrirale u društvu, poručila je Svjetlana Knežević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!