18:08 / 31.07.2020.

Autor: I.D./Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/HINA

Knin se priprema za proslavu

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pandemija izazvana koronavirusom uvelike će utjecati na ovogodišnju proslavu 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja.
Pandemija izazvana koronavirusom uvelike će utjecati na ovogodišnju proslavu 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja.

- Prijepori oko odlaska u Knin i Grubore

Na predstavljanju programa obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" 4. i 5. kolovoza u Kninu predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop rekao je da je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Zahvalio je svima u pripremi programa te onima koji će sudjelovati u njegovoj provedbi, pri čemu je posebice istaknuo epidemiologe koji su pripremili preporuke. Predstavio je program za utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza 2020., ističući kako je koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Izbjegavati rukovanja, grljenja, ljubljenja

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Pavle Jeličić rekao je kako su preporuke epidemiološke struke bile temelj za planiranje organizacije obljetnice. One koji dolaze na obljetnicu podsjetio je na obavezno pridržavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara u zatvorenim prostorijama i metar na otvorenome, zatim na preporuku nošenja maske u zatvorenim prostorijama ako se ne može održavati razmak te na što češću dezinfekciju ruku.- Izbjegavajte rukovanja, grljenja, ljubljenja, čestitanja. Obljetnicu možemo dostojanstveno proslaviti i bez fizičkih kontakata. Cilj nam je smanjiti rizik od potencijalnog prijenosa koronavirusa, istaknuo je dr. Jeličić.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić izvijestila je kako su na adrese svih članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji "Oluja" upućena kartu sjećanja, pismo kojim se sjećamo njihovih i naših poginulih sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana.

Rekla je da će na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovati pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995.. Benić je pozvala sve hrvatske branitelje i sve građane da izvjese hrvatsku zastavu "da svi zajedno proslavimo ponosno i dostojanstveno naš najveći praznik i da ostanemo odgovorni".

O proslavi, ali i o drugim temama važnima za grad Knin s gradonačelnikom Markom Jelićem, za Regionalni dnevnik HTV-a razgovarala je reporterka Anamarija Škorić.  Rekao je kako je Grad, kao i proteklih godina, odradio sve potrebne pripreme za dostojanstvenu proslavu "Oluje" u uvjetima koje danas imamo.- Apeliram na sve da i dalje zadržimo dostojanstvo i da budemo ponosni na ono što su nam branitelji omogućili, a to je da danas ovdje stojimo u Kninu. Nadam se da će proslava biti na razini kao i proteklih godina uz ove posebne uvjete, istaknuo je Jelić.

Načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić izvijestio je da će policija poduzeti sve potrebne mjere kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu i kako bi se dostojanstveno i svečano obilježila ta obljetnica.

Zapovjednik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić rekao je da će Oružane snage RH, kao i protekle 24 godine, pružiti potporu obilježavanju "Oluje" te da je na dnevnoj bazi u pripremama provedbe te svečanosti angažirano oko 150 njihovih pripadnika.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić čestitao je svim hrvatskim braniteljima, svojim suborcima veliku obljetnicu te ih je također pozvao i zamolio da budu odgovorni i da je ponosno i časno obilježe uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!