Knin u velikoj borbi s procedurom

05.02.2019.

15:56

Autor: Ana Bralić/HRT

default error photo
Prijavljivanje projekata je prekompleksno, ističe kninski dogradonačelnik. A Kninu je europski novac itekako potreban!
U Kninu se nestrpljivo iščekuje potpisivanje prvih ugovora za poduzetničke i socijalne projekte, u sklopu pilot-programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Iako je razvoj poduzetništva označen kao prioritet, novac za poduzetnike još ne stiže.

Više puta mijenjani su uvjeti natječaja što je dodatno produžilo cijeli postupak. Knin je, zajedno s još četiri mala grada na ratom stradalim područjima, izabran za taj pilot program 2015. godine. A od tada, kažu u Kninu, traje prava borba s papirologijom i preopširnom procedurom. A europski novac itekako je potreban za razvoj toga grada.

Stanje kninskoga gospodarstva godinama je nepromijenjeno.

Kninski poduzetnici projekte su prijavili prije više od pola godine. U državnoj Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje kažu - sve kasni zbog ponovnog mijenjanja uvjeta natječaja. Što utječe na dodatnu obradu dokumentacije.

Slijedom navedenih okolnosti, a temeljem odobrenja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, inicijalno predviđeno trajanje postupka dodjele od 120 kalendarskih dana je produljeno za dodatnih 120 kalendarskih dana.

Prijavljivanje projekata je prekompleksno, ističe kninski dogradonačelnik. Na temelju 10-ogodišnjeg iskustva rada s europskim fondovima smatra da su procedure mogle biti jednostavnije, upravo za ovih 5 pilot-područja.

Kninu je europski novac itekako potreban. Jer poduzetnička ulaganja u cijeloj 2017. nisu premašila milijun kuna.

Dosad je prijavljeno 37 poduzetničkih projekata. Natječaj je otvoren, novca još ima. Vremena - gotovo ne!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!