Ćaćić: Knin ne živi samo tijekom Oluje

04.08.2023.

11:17

Autor: Studio 4/HRT

Marijo Ćaćić

Marijo Ćaćić

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je vojska od 4 do 7. kolovoza 1995. provela vojno-redarstvenu operaciju Oluja u kojoj je oslobođen Knin i ostali okupirani dijelovi Hrvatske. Uoči 28. obljetnice akcije Oluja grad Knin je u središtu pozornosti. 


Što taj dan znači za grad Knin i kako se u Kninu živi ostatak godine u "Studiju 4" govorio je kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić. 

Rekao je da središnji događaj prelazi s igrališta nogometnog kluba Dinara na središnji trg. Dodao je da se postavlja šator koji će pokriti veći dio trga. 

- Na taj način će se omogućiti da građani sudjeluju u ovome središnjem događaju, rekao je. 

Kazao je da više stotina vojnika radi na operativnom uređenju središnjeg gradskog trga. 

- Tek sutra ujutro će se znati hoće li baš biti grmljavinsko nevrijeme u trenutku podizanja stijega, on se diže u 9:43, točno u trenutku kada je dignut 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi, objasnio je. 

Ako u tom trenutku bude grmljavinsko nevrijeme, organizirat će se alternativa - podizanje će obaviti počasna zaštitna vojna ili da podizanje ne bude na tvrđavi, nego eventualno na središnjem gradskom trgu. 

Što Oluja znači za Kninjane?


Rekao je da su osjećaji još itekako intenzivni. 

- Veselimo se što se i dalje taj središnji događaj obilježava kod nas u Kninu. Mislim da je to primjereno jer je Knin praktički mjesto gdje je završio rat, komentirao je kninski gradonačelnik. 

Na pitanje kako se živi nakon Oluje odgovorio je da grad Knin živi cijele godine.  

- Ne živi samo tijekom Oluje, mi ovdje provodimo veliki broj različitih projekata kojima nastojimo stvoriti uvjete za ljepši i bolji život naših građana. Posebno smo se fokusirali na projekte koji se tiču razvoja poduzetničke infrastrukture, jer smatramo da je upravo poduzetništvo, razvoj gospodarstva glavna demografska mjera koja će osigurati opstanak stanovništva na ovom području, a možda i doseljavanje stručnjaka, istaknuo je Ćaćić. 

Gospodarstvo

Rekao je da su svi projekti koji su prošle godine bili u provedbi sada završeni. 

- Vjerujem da nikada u povijesti Knina nije uloženo toliko sredstava u poduzetničku infrastrukturu. Završili smo dva kapitalna projekta, jedan je informacijsko-inovacijski inkubator, kazao je.

Drugi projekt je, kaže, poduzetnički centar koji se nalazi na području nekadašnje tvornice "Kninjanka". 

- Potpuno smo ga rekonstruirali i uredili te proveli javni natječaj gdje smo iznajmili prostore tog poduzetničkog centra gdje su se smjestili različiti gospodarski subjekti, nama najznačajniji austrijski investitori koji tu planiraju instalirati svoj pogon, već i jesu te već ima i nekoliko zaposlenih. Plan je da se dogodine zaposli i do 300 osoba, rekao je. 

Potencijali grada Knina 

Dodao je da sredstva iz Europske unije jako puno pomažu u razvoju grada Knina. 


- Da nema tog novca, mi uopće ne bi mogli razmišljati o razvojnim projektima. Naime, grad Knin je odabran kao jedno od pet pilot područja za provedbu integriranih ulaganja. To je jedan program integrirane regeneracije koji se provodi na području RH u tih pet područja. Na raspolaganju su velika sredstva, nekih 22 milijuna eura za grad Knin. Mi do kraja godine završavamo za provedbu svih tih projekata, poručio je Ćaćić. 


Objasnio je da se taj cijeli program odvija kroz četiri razvojna prioriteta; jedan je razvoj gospodarstva, drugi turizma, obnavljanje središta grada Knina te približavanje rijeke Krke građanima. 

Kazao je da Knin ima tri turistička dragulja, a to su tvrđava, Dinara i kninske rijeke, posebno rijeka Krka. 


- To su naši potencijali. Imamo prirodne i povijesne potencijale kojima temeljimo budući razvoj turizma na ovom području. Svake godine bilježimo značajan rast u turizmu, što se tiče dolazi sada imamo rast od 65,9% u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!