10:01 / 04.10.2019.

Autor: T.V./HRT

Koalicijski partneri o zahtjevu da se prosvjetarima povećaju plaće

-

-

Foto: - / -

U Vladi je održan koalicijski sastanak. Iako mu je tema bila hrvatsko presjedanje EU-om, HNS-ovci su uoči sastanka komentirali navodnu kritiku premijera Plenkovića na račun ministrice Divjak zbog potpore zahtjevima prosvjetnih sindikata.
Hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovini iduće godine, ali i zahtjev prosvjetara za povećanje plaća, koje podržavaju HNS i ministrica Blaženka Divjak, bile su teme koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

HNS-ov Milorad Batinić poslao je uoči sastanka dosad najoštriju poruku premijeru Andreju Plenkoviću, koji je nakon jučerašnje sjednice Vlade navodno kritizirao HNS-ove ministre.

- Nismo ni mi zadovoljni njegovim statičnim djelovanjem. Naime, Središnji odbor stranke donio je odluku da su plaće u prosvjeti politički prioritet, jednako tako i dalje vjerujemo u dijelog i vjerujem da će se osigurati novac, rekao je Batinić.

Upitan kakvi će biti potezi HNS-a ako Vlada ne udovolji zahtjevima za povećanje plaća, Batinić je kazao da je Središnji odbor HNS-a definirao plaće u obrazovanju političkim prioritetom.

- Na Središnjem odboru donijeli smo odluku o ulasku u ovu koaliciju, pa jednako tako Središnji odbor može donijeti i odluku o izlasku iz koalicije, rekao je.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je da će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputiti Vladi dva prijedloga za povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima.

- Uže vodstvo stranke održalo je još jedan u nizu sastanaka i potvrdilo oduke središnjih tijela - Središnjeg odbora i Predsjedništva, da je reforma obrazovanja naša obaveza prema građanima i djeci. Dio reforme obrazovanja je i povećanje plaća za prosvjetne djelatnike i u prijedlogu rebalansa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bit će predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarstva bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi, rekao je Vrdoljak novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije.

Dodao je da o tome s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovara već četiri mjeseca. Ističući kako je to politički prioritet, Vrdoljak je izrazio uvjerenje da će se za to naći rješenje.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je, komentirajući zahtjeve Hrvatske narodne stranke (HNS) za povećanje plaća u prosvjeti, da ne osjeća nikakav pritisak HNS-a te da Vlada neće popustiti pred parcijalnim pritiscima na proračunske rashode.

- Oni koji su zadovoljni radom HNS-a danas su u sklopu koalicijskog sporazuma i većine, pobornici politike Vlade, ustvrdio je.

Zahtjev HNS-a na konferenciji za novinare je komentirao i premijer Andrej Plenković.

- Učitelji kao i svi ostali u državnim i javnim službama će dobiti za mjesec rujan, u odnosu na prije, dva posto veću plaću temeljem podizanja osnovice koju daje ova Vlada. Mi smo u mandatu ove Vlade digli plaću više od 11 posto, rekao je premijer i dodao kako se plaća za zdravstvene radnike u njihovu mandatu digla za 18 posto.

Plenković ističe kako je Vlada donijela odluku o povećanju plaće u zdravstvu onda kada je granski ugovor došao kraju. Granski ugovori s profesorima i učiteljima, koje on, kako kaže, iznimno poštuje, još uvijek nisu završili.

- Nitko u Vladi, pa ni ja, nije protiv povećanja plaća, ali ja moram voditi računa o ukupnom iznosu sredstava koje država ima na raspolaganju, rekao je premijer i dodao kako je ova Vlada u svom mandatu nekoliko puta povećavala proračun za znanost i obrazovanje te da to nisu mali iznosi.

Rekao je kako su ponudili sindikatima povećanje od 2 posto. To je ono što su, kaže, mogli napraviti u ovoj godini. Kako je rekao, nije se mogao obvezati dok nije vidio proračun za iduću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!