15:43 / 28.11.2018.

Autor: P.F./Hina

Koalicijski partneri: Vrijeme da se riješe slučajevi poput 'afere SMS'

Foto: ilustracija, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Donosimo komentare Darinka Kosora, Darka Horvata, Branimira Glavaša i Radimira Čačića.
Čelnici koalicijskih partnera komentirali su i nastavak "afere SMS", nakon što je premijer Andrej Plenković izjavio da "što više informacija izlazi u javnost, to afera izgleda sve gore i zahtijeva daljnje korake", ocijenivši kako je vrijeme da se takvi slučajevi riješe.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je uoči početka sastanka koalicijskih partnera da u vezi "afere SMS" misli isto što je jučer rekao Plenković, odnosno da taj slučaj prije svega opterećuje javnost. Već 25 godina imamo povezanost kriminalnih skupina s obavještajnim podzemljem i politikom, nije to ništa novo u Hrvatskoj. Sad je vrijeme za obračun s političko-kriminalno-obavještajnim podzemljem, ja to podržavam, poručio je Kosor.

Upitan za obračun s potpredsjednikom HDZ-a Milijanom Brkićem, kao jednim od sudionika afere, Kosor je ustvrdio kako ne može na to odgovoriti jer nije ni sudac niti istražitelj. U vezi pitanja je li Brkić htio sudjelovati u političkom udaru na Plenkovića, Kosor smatra da treba odvojiti dvije stvari - jedno je politika, a drugo odgovornost pred zakonom. "Politički udari su stvar HDZ-a, dok je drugo miješanje obavještajnih službi u takvo djelovanje. O tome ćemo imati više saznanja kad istražna tijela naprave svoj posao, rekao je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat na pitanje misli li da informacije koje cure ugrožavaju Brkićevu poziciju, ali i samu stranku, odgovorio je kako "novinari imaju puno više takvih informacija", pa im je zahvalan što ga s njima upoznavaju. Dosad se uvjerio da je puno toga istina, a puno toga su insinuacije. Pričekat će stoga, kaže Horvat, rad državnih tijela koja će "verificirati koje su od tih insinuacija istinite".

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš poručio je kako "svaka stranka treba čistiti smeće u vlastitom dvorištu, pa tako i HDZ, ako ga ima". HDSSB je, kaže Glavaš, očistio smeće u svom dvorištu, a što se tiče HDZ-a ne miješa se u unutarstranačke odnose drugih  stranaka.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić ustvrdio je pak kako je došlo vrijeme da HDZ napravi reda u svojim redovima. "Ovakve situacije u kojima se brka politika i policija ne smiju se događati u pristojnoj zemlji, a ovdje se događaju otkako je ova zemlja nastala", rekao je. Curenje informacija o aferi u javnost je svjesno i namjerno, što pokazuje da i oni koji govore kako treba čistiti sustav "imaju putra na glavi", ocijenio je Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!