Opsežan projekt izgradnje školskih i obrazovnih institucija

21.03.2023.

Zadnja izmjena 15:57

Autor: IMS/HRT

Izjave nakon sastanka

Izjave nakon sastanka

Foto: HTV / HRT

Nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je projekt cjelodnevne škole. Teme sastanka bile su i novčana naknada roditeljima njegovateljima i nakon smrti djeteta, kao i reforme.  

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader rekao je da je na sastanku bilo nekoliko tema - osvrt na mjere Vlade za pomoć gospodarstvu i građanima, zatim Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o zdravstvenoj skrbi i Zakon o radu nedjeljom te Zakon o cjelodnevnom radu škola. 

Fuchs je rekao da su koalicijski partneri izviješteni o tome da će sutra biti javno predstavljanje cijelog koncepta cjelodnevne škole, ali i objava javnog poziva za 50 škola koje će se javiti u eksperimentalni program.

- Reforma je zamišljena široko, odvrtića, osnovnoškolskog i srednjoškolskog dijela i dijela visokog školstva, ali sada je fokus na osnovnoj školi. Škola traje do 14, 15 sati kao obavezni dio, a kasnije djeca mogu birati hoće li ostati u školi. U prvom dijelu, do 17 sati, planirane su izvannastavne aktivnosti, a zatim izvanškolske aktivnosti poslije 17 sati. Radi se o konceptu koji se testira u tih 50 škola kako bi se 2027./28. ili 2026./27., ovisno o dinamici izvođenja radova u izgradnji i dogradnji i rekonstrukciji škola koje su sada u dvije smjene, postiglo da sve škole rade u jednoj smjeni. Riječ je o oko 619 objekata, rekao je.

Plan je da se, nakon što sve škole u RH krenu u jednu smjenu, implementira cjelodnevna škola.

Najavio je i javni poziv na izgradnju sportskih dvorana za škole koje rade u jednoj smjeni, ali nemaju školske dvorane. 

Sanader: Roditelji njegovatelji zaslužuju više


Na pitanje zašto u petak u Saboru vladajući nisu prihvatili prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produži naknada za još šest mjeseci, Sanader je rekao da se priprema sveobuhvatni zakon kojim će taj i još niz problema biti riješeno.


 - Nema smisla uspoređivati te ljude sa saborskim zastupnicima, oni zaslužuju više, oni će u slučaju smrti njihova djeteta primati naknade još 10 mjeseci . S roditeljima njegovateljima se stalno komunicira, rekao je.


Smatra da je oporba grubo ispolitizirala tako osjetljivu temu.


- Znate jako dobro da kada je donesena odluka o povećanju naknade, Anka Mrak Taritaš glasovala je protiv toga, podsjetio je.

"Nema tajni"


Sanader je govorio i o sastanku premijera i državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, rekavši da se premijer i Vlada dnevno sastaju s mnogima.

- Državna odvjetnica izvijestila je o prostornim i financijskim problemima, mora se razgovarati o povećanju koeficijenata i osobnih dohodaka, jer ljudi zbog premalih plaća ne žele doći raditi u DORH. Nema nikakvi tajni, rekao je.

"Sve je bilo transparentno"


Komentirao je i slučaj aktualne predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandre Jozić Ileković čija je kći radila honorarno u MUP-u u vrijeme dok je Povjerenstvo odlučivalo o slučaju pomoćnika ministra unutarnjih poslova, a zatim je i zaposlena.


- Koliko znam, sve je bilo transparentno. Bio je javni natječaj, ne odlučuje jedna osoba o zapošljavanju, rekao je.


Fuchs: Natječaj isti za sve


Novinari su ministra pitali treba li nadležni zagrebački gradski ured provjeriti zašto je sin predsjednika Republike dobio stipendiju za izvrsnost, budući da je jedan od uvjeta u natječaju bio da se ne smije primati ni jednu drugu stipendiju, a potvrđeno je da Marko Milanović prima i stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

- Najvjerojatnije da da. Bez obzira na to što su to stipendije koje dijeli grad, ako su uvjeti natječaja bili potpuno jasni, a mislim da su bili jasni, i ako se tamo navodi da nitko ne može primati duple stipendije, onda je to to. Jedino ako je, što u ovom trenutku ne znam, stipendija HOO-a bila namijenjena za nešto sasvim drugo. Ali, propozicije natječaja vrijede za sve, pa tako i za sina predsjednika države, rekao je Fuchs.

Premijer Andrej Plenković sinoć je najavio da će biti povećane naknade za roditelje njegovatelje i da će oni u slučaju smrti njihova djeteta primati naknade još 10 mjeseci. Prijedlog se razlikuje od oporbenog, na inicijativu Anke Mrak-Taritaš koja je predlagala da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produži naknada za još šest mjeseci, a koji je u petak u Saboru na glasovanju odbačen. Premijer uvjerava da je ovaj prijedlog bolji i najavljuje ga u sklopu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, i to u što kraćem roku. 

- Obuhvaćamo naknade, podižemo razinu prava roditelja njegovatelja i proširujemo pravo na naknadu roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta, rekao je ranije Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je da Vladi i vladajućoj većini nije trebala takva odluka u petak. Ocijenio je da sada pokušavaju tu štetu sanirati, no i da je to problem koji država nije uredila 15 godina.

-  Sramota je da ljudi, kada im umre dijete, moraju sljedeći dan ići na burzu. Bez ikakvog politiziranja, drago mi je da se to ide riješiti, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!