Medved: Oporba huška građane da silom ruše demokratski izabranu vlast

13.09.2022.

Zadnja izmjena 16:58

Autor: M.M./HRT

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: HTV / HRT

U Banskim dvorima održan je redoviti tjedni koalicijski sastanak o kojemu je na konferenciji za novinare izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Komentirao je subotnji prosvjed oporbe, aferu u Ini i provođenje Vladinih mjera za pomoć građanima i gospodarstvu. 

- Održan je redoviti sastanak na kojemu su doneseni jedinstveni zaključci, donesena je jedinstvena, nedvojbena i čvrsta potpora svih članova većine - Vladi, stabilnosti koalicije i daljnjim aktivnostima vezanim uz izazove energetske i prehrambene krize, suzbijanje inflacije te pomoći građanima i gospodarstvu, kazao je Tomo Medved

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o aferi u Ini te da je "jasno konstatirano da je to afera pojedinaca, a da su državna tijela reagirala pravovremeno i na odgovarajući način". Akteri afere, dodao je, odgovarat će za svoje postupke. 

Na sastanku je analiziran i paket Vladinih mjera - članovi većine konstatirali su da je riječ o "snažnom, sveobuhvatnom i pravednom paketu mjera, koji će zaštititi građane, javni i privatni sektor te da nitko nije ostavljen po strani".

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed ispred sjedišta HDZ-a i maloljetnika s molotovljevim koktelom kojemu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog pripremanja terorizma. Kazao je da se razgovaralo i o tome.

- U trenutku kad je Vlada predstavljala snažan paket mjera, oporbene stranke duže su vrijeme huškale javnost, prema HDZ-u i Vladi, pa i većini. Možemo iz nekih tih iskaza prepoznati i elemente govora mržnje, kazao je Medved.

Naglasio je da su građani taj prosvjed blokirali "svjesni svega što Vlada čini". Na tom prosvjedu viđeni su članovi oporbe, Domovinskog pokreta, Mosta, i svi oni sada bježe od odgovornosti za sve što se događalo na prosvjedu, rekao je.


"Građani bojkotirali prosvjed"

- Jasno je da taj prosvjed nije prihvaćen od građana i jasno je da su oni huškali protiv HDZ-a i Vlade, poglavito mlade ljude da se uključe u prosvjed, ali ne na način da prosvjeduju civilizirano, već da koriste silu i ugrožavaju sigurnost drugih ljudi. I da na taj način pokušaju na silu rušiti demokratski izabranu vlast, dodao je.

Na pitanje tko stoji iza pripreme terorističkog čina, sudeći prema pronađenim pismima kod mladića s molotovljevim koktelom, odgovorio je kako ne bi komentirao istragu, ali da je "nedopustivo da maloljetna osoba na javnom mjestu nosi opasne eksplozivne tvari".  

- Naš obavještajno-sigurnosni sustav još će intenzivnije biti angažiran u praćenju svih rizičnih osoba ili skupina koje teže da koriste silu, ugrožavaju sigurnost, ili pokušavaju na silu rušiti demokratski izabranu vlast, rekao je.

Reakciju Mosta da je najopasnija osoba u Hrvatskoj Andrej Plenković komentirao je riječima: "Danas od osoba koje su bile na prosvjedu i huškale očekujem da prihvate odgovornost za fijasko prosvjeda i za nazočnost osoba kojima na prosvjedu nije bilo mjesto".  

Što se dosad zna o istrazi

Nakon što je zagrebačka policija uhitila maloljetnika koji je na subotnjem prosvjedu imao molotovljeve koktele te je osumnjičen za pripremanje terorizma, doznajemo da je prije odlaska na prosvjedni skup ostavio oproštajna pisma. O tijeku koalicijskog sastanka i o tome što se dosad zna o istrazi izvijestio je za Dnevnik HTV-a Šime Vičević

Kako doznajemo pisma su pronađena tijekom pretrage njegovog stana i ona bi mogla poslužiti kao glavni optužujući dokaz da se unaprijed pripremao i da je imao namjeru koristiti sporna sredstva na subotnjem prosvjedu. Inače 17-godišnjaku je određen jednomjesečni istražni zatvor i protiv njega je podnesena kaznena prijava za pripremanje terorizma. Za to je kazneno djelo predviđena kazna do pet godina. Prijavljen je i zato što je pružao otpor te prijetio policajcima tijekom privođenja, rekao je Vičević. 

Medved nije želio odgovoriti na pitanje jesu li se u i u teretnom vlaku koji se sudario kod Novske bili migranti, kazavši kako će sve odgovore dati istraga. Procjena službi je da bi istraga mogla završiti za desetak dana. 

O raskolu koalicije SDP-a i Možemo u Zagrebu 

- Ovdje možemo vidjeti drugi politički spektar koji je bio vrlo aktivan u upućivanju uvreda i mržnje prema Vladi i HDZ-u. Koji je također sudjelovao u huškanju javnosti protiv Vlade i HDZ-a predstavljajući se kao alternativa. A o kakvoj se alternativi radi, vidi se iz odnosa predsjednika SDP-a prema zagrebačkoj organizaciji SDP-a i koji je stupanj demokracije u SDP-u, izjavio je Medved. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!