Koalicijski sastanak uoči potpisivanja ugovora između Vlade i sindikata

31.10.2022.

13:04

Autor: HRT

Sastanak vladajuće koalicije

Sastanak vladajuće koalicije

Foto: HTV / HRT

Nakon što je 9 od 11 sindikata javnih službi prihvatilo dodatak kolektivnom ugovoru kojim se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava, potpisivanje će se održati u Banskim dvorima u 15 sati, a sada ondje traje sastanak vladajuće koalicije. 

Koalicijski partneri daju jednoglasnu podršku Vladi za potpisivanje dodatka kolektivnom ugovoru kojim će se zaposlenicima u javnim i državnim službama od 1. listopada osnovica plaće povećati za 6 posto, a onda za još dodatna dva posto od travnja iduće godine. 

Također je dogovoreno povećanje božićnice na 1750 kuna, koliko će iznositi i regres, a dar za djecu povećava se na 100 eura. 

Dva sindikata, Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja takvu su ponudu odbili. Međutim, uvjeti za potpisivanje dodatka su ispunjeni jer sindikati koji su pristali na Vladinu ponudu imaju više od 50 posto ukupnog broja članova te su pokrivena tri od pet područja o kojima se pregovaralo.

Nakon koalicijskog sastanka u 14 sati bit će održana sjednica Vlade, s obzirom da odluka mora biti i formalno usvojena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!