Kod Bjelovara nova bušotina na geotermalnim izvorima

06.12.2022.

13:39

Autor: HTV/HRT

Nova bušotina kod Bjelovara

Nova bušotina kod Bjelovara

Foto: HTV / HRT

Bjelovar bi sljedeće godine trebao graditi novu bušotinu na geotermalnim izvorima koja bi služila za proizvodnju toplinske energije za planirani bazenski kompleks u Velikom Korenovu, zatim za buduću Poslovnu zonu te stakleničku proizvodnju na tom području. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar. Projekt je ukupno vrijedan gotovo 3 i pol milijuna eura, od čega milijun i 300 tisuća nepovratno osiguravaju Island, Norveška i Lihtenštajn.

- Izračuni koje smo radili predviđaju minimalno 40 posto smanjena. Drugim riječima, to bi trebalo doprinositi u ekvivalentu između 450 do 500 tisuća eura godišnje smanjenje električne energije upotrebom geotermalne energije, rekao je Zvonimir Žarec, direktor tvrtke Terme Bjelovar d.o.o.

- Otprilike 5 mgw se procjenjuje da će biti topline. Mi još planiramo 6 ovakvih bušotina s kojima bismo u budućnosti Bjelovar potpuno grijali.Ja vjerujem da u sljedećih 10-15 godina grad Bjelovar može biti potpuno energetski tranzicijski grad koji ima potpunu samoodrživost iz obnovljivih izvora energije, naglašava Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!