Kod Brinja kiša potopila selo

16:57 / 16.05.2019.

Autor: D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Više od 200 litara kiše po četvornome metru koliko je za vikend palo u Brinju poplavilo je desetak objekata. Brzom intervencijom žurnih službi šteta je donekle smanjena.
Više od 200 litara kiše po četvornome metru koliko je za vikend palo u Brinju poplavilo je desetak objekata. Brzom intervencijom žurnih službi šteta je donekle smanjena. Stariju osobu iz njezinog su doma od poplave spašavali vatrogasci.

Velika količina oborina stvorila je umjetno jezero dužine 8 kilometara. Takve kiše ni najstariji stanovnici Josipdola ne pamte. Voda je kroz zidove prodrla u podrume kuća. Vatrogasci su danonoćno pomagali stanovništvu.

Najteže je bilo u Tominčevoj dragi. Tri velike crpke nisu mogle spriječiti poplavu. Prekopavalo se i cestu kako bi se kuće spasile od poplava, a voda otekla u susjednu "depresiju", no da je kiša potrajala ni to ne bi pomoglo. Štete su velike, no dok se voda ne povuče i otkriju se pravi razmjeri, o procjenama je prerano govoriti.

Stanovništvo je ukazivalo na problem ponora koji su nemarom zatrpani smećem pa voda nije niti imala kamo oteći. Hrvatske vode su već pokrenule sustav sanacije i čišćenja tih ponora kako bi se u budućnosti izbjegli ovakvi scenariji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!