15:53 / 24.11.2021.

Autor: IMS/HRT/J.L.

Kod lavova u ZOO-u Zagreb potvrđen COVID-19

Koronavirus kod lavova

Koronavirus kod lavova

Foto: Igor Ahmetović / HRT

U uzorcima izmeta i brisa nosa dvaju lavova u Zoološkom vrtu Grada Zagreba laboratorijskim pretragama u srijedu je potvrđen koronavirus, a ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID-19 oboljelom osobom, a pretražene su u sklopu provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju znatnu ulogu u širenju koronavirusa na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Veterinarskim fakultetom prepoznala je važnost praćenja proširenosti infekcije koronavirusom u životinja te se tijekom 2021. u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije.

"Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporučuje da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-a izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o njima povjere drugoj osobi do ozdravljenja", savjetovali su iz Ministarstva.

Preporučuje se primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice.

Životinje vlasnika zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe.

Također, kao dio dobre opće prakse, pri njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon dodirivnja i boravka sa životinjama, rukovanja hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od životinja ili dijeljenja iste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede redovito prati informacije koje o koronavirusu u životinja objavljuje OIE te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!