Kod Mljeta zatečena talijanska ribarica u nezakonitom ribarenju

10.02.2023.

21:36

Autor: M.M./Hina/HRT

Kod Mljeta zatečena talijanska ribarica u nezakonitom ribarenju

Kod Mljeta zatečena talijanska ribarica u nezakonitom ribarenju

Foto: Ilustracija/Srecko Niketic / Pixsell

Talijanska ribarica Oronzo C zatečena je u petak u nezakonitom ribarenju u hrvatskim vodama južno od Mljeta te je nakon jednosatnog progona uzapćena, a po dovršetku prekršajnog postupka protiv zapovjednika u petak popodne isplovila je prema međunarodnim vodama.

Ribarica je plovila brzinom od 2,2 čvora, što je ukazivalo na nezakonito ribarenje u morskim vodama RH te je upućeno policijsko plovilo, koje je putem pomorskog kanala 16 zapovjedniku ribarice izdalo naredbu o zaustavljanju. Zapovjednik ribarice oglušio se na zapovijed i nastavio plovidbu u smjeru međunarodnih voda pa je započet njezin progon, koji je završio u 17.35, navodi dubrovačko-neretvanska policija.

Ribarica je oko 21.15 sprovedena u luku Dubrovnik, gdje su policajci uz nazočnost ribarskog inspektora Uprave za ribarstvo izvršili inspekcijski pregled plovila. Utvrđeno je da se na ribarici kao članovi posade nalaze tri državljanina Italije, od kojih je jedan zapovjednik i još četiri državljana Indonezije.

Zbog osnovane sumnje u počinjeni prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, u petak je proveden prekršajni postupak protiv zapovjednika talijanske ribarice pred Općinskim sudom u Dubrovniku, nakon kojeg je ribarica u 13.35 isplovila prema međunarodnim vodama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!