21:33 / 07.05.2022.

Autor: HRT

Na Savskom nasipu održani Trnjanski kresovi

Kod Mosta slobode održani Trnjanski kresovi

Kod Mosta slobode održani Trnjanski kresovi

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Na savskom nasipu kod Mosta slobode u Zagrebu - održani su Trnjanski kresovi. Mreža antifašistkinja Zagreba koja je organizirala događaj i time je obilježila 77. godišnjicu oslobođenja Zagreba koji je, naveli su - uvijek bio i ostat će nepokoreni grad. Održane su prigodne radionice, glazbeni program, postavljeni su štandovi, a vrhunac je bio paljenje krijesova.

- Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u teškim vremenima okupacije, Zagreb nikad nije bio pokoren", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević i dodao kako su "za vrijeme Drugoga svjetskog rata brojni građani Zagreba zajedno s drugim partizanima iz cijele Hrvatske sudjelovali u jedinicama narodno-oslobodilačkog pokreta, Antifašističkoj fronti žena te izvodili subverzije protiv okupatorske vojske i kvislinga".

Oni su, naglasio je, sakrivali ljude kojima je prijetila deportacija u sigurnu smrt. Brojni ljudi iz grada su pružali otpor i zato Zagreb nikada nije bio pokoren i zato će uvijek biti nepokoreni grad, rekao je Tomašević. Istaknuo je kako odaje počast za 30 tisuća građana Zagreba koji su dali svoju žrtvu u partizanima i bili žrtve ustaškog i fašističkog terora.

- Jedinice koje su oslobodile Zagreb oslobodile su ga na krilima socijalne pravednosti, vjere u jednakost i internacionalizam, što su vrijednosti koje mi danas trebamo baštiniti, ustvrdio je i dodao kako se njima pale krijesovi. Poručio je kako obvezatno treba graditi društvo na klasnoj i rodnoj jednakosti.

Mreža antifašistkinja Zagreba organizirala je na savskom nasipu kod Mosta slobode Trnjanske kresove 2022. Središnji dio Trnjanskih kresova održan je uz Most slobode i u prostoru Močvara/Jedinstvo, program je uključio brojne radionice, izlagače, štandove, muzejsku izložbu, nastupe zborova i paljenje kresova. Obilježavanje oslobođenja Zagreba završit će u Močvari 11. Antifa Nightom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!