07:21 / 25.03.2019.

Autor: I.H./HRT/Hina

Kod Muća izgorjelo 150 ha borove šume

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL; arhivska fotografija

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL; arhivska fotografija

Foto: - / PIXSELL

Još gori na području Sutine, gdje su kuće obranjene, dok se pomoć kanadera i air tractora čeka jutros i zbog širenja vatre između Muća i Ogorja.
Oko 150 hektara borove šume izgorjelo je u požaru koji je u nedjelju buknuo u Sutini u blizini Muća, u Dalmatinskoj zagori, koji vatrogasci gase i u ponedjeljak, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Zorana Karlovića.

U gašenje požara u ponedjeljak su upućeni kanader i dva air tractora iz sastava Protupožarne eskadrile HRZ-a iz zrakoplovne baze iz Zemunika, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Branko Dobrota je javio da su kuće kod Muća obranjene još sinoć, a danas još gori pored Vrbe, zapadno od Muća prema Drnišu, no kuće nisu ugrožene.

- Otvorenih plamena gotovo da više ni nema, riječ je o izgorjelom prostoru guste borove šume na površini od oko 100 ha. Špekulira se kako su uzroci požara nesavjesni poljoprivrednici koji svake godine tijekom ožujka pale njive i požari se prebace na šumu. Prostor je nepristupačan, jutros je stigla pomoć iz zraka, dodao je.- Danas smo uspjeli zaustaviti širenje tog požara na zapadnoj strani, gdje ga se sanira, a na istočnoj strani vatrogasci ga nastoje staviti pod kontrolu, dodao je za Hinu Karlović. Istaknuo je kako taj požar, na čijem su gašenju angažirana 32 vatrogasca i devet vozila ni u jednom trenutku nije zaprijetio kućama.

Karlović je rekao kako je istodobno s požarom u Sutini buknuo i požar u Vrbi, također u blizini Muća.

- Pošto smo danas uspjeli ublažiti požar u Sutini, dio vatrogasaca s tog požarišta premjestit će se na gašenje požara u Vrbi, objasnio je Karlović.

Zapovjednik DVD-a Muć Božo Delić rekao je za HRT da je iza njih duga i neprospavana noć, ali najvažnije je da su obranili kuće i sada čine sve da stave požar pod kontrolu.

- Što se tiče objekata, stanje je zadovoljavajuće, sada su fokusirani na samo gašenje krakova koji su tijekom noći bili nedustupni. Pomoć iz zraka je trenutno dostatna, dodao je.

Načelnik općine Muć Filip Stupalo je rekao je da unatoč mnogim upozorenjima i obavijestima, ovo je 4 ili 5 godina za redom da u ovo vrijeme imaju ekspanziju požara. Smatra da se radi o neodgovornim pojedincima koji čisteći svoje parcele ne vode brigu o široj društvenoj zajednici.Još gori na području Sutine, gdje su kuće obranjene, a stigla je i pomoć kanadera i air tractora zbog širenja vatre između Muća i Ogorja.

Od početka godine do danas zračne protupožarne snage sudjelovale su u gašenju 21 požara (devet u Šibensko-kninskoj županiji, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj te po dva u Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji), pri čemu je ostvareno oko 45 sati naleta, a izbačeno je oko 1700 tona vode, priopćeno je iz MORH-a.


Muškarci u Dućama iz požara izašli teško opečeni

Otac i sin koji su u ponedjeljak rano ujutro u požaru stana obiteljske kuće u Dućama kod Omiša stabilno su te zadržani u Jedinici intezivnog liječenja Odjela plastike KBC Split, doznaje Hina od v.d. pročelnika Zavoda za plastičnu restronstrukcijsku kirurgiju KBC Split Bojana Štambuka.

-
Pacijenti su stabilizirani, primljeni u Jedinicu intezivnog liječenja na daljnju opservaciju, a radi se o teškim tjelesnim ozljedama. Stariji muškarac ima opekline obje šake, glave i vrata, dok je mlađi muškarac zadobio opekline oba stopala, glave i vrata, izjavio je za Hinu Štambuk.

50-godišnji otac i njegov 27-godišnji sin teško su stradali nakon što je jutros u 4,25 sati u njihovoj kući na adresi Put stare Duće 14 buknuo požar. U trenutku požara, osim oca i sina, u stanu je bilo i dvoje maloljetne djece koju su iz vatre izvukli 27- godišnjak i njegov otac. Djeca nisu ozljeđena i zbrinuta su kod obitelji majke.

Vatru u Dućama, 40-ak minuta nakon izbijanja požara, ugasilo je 20 vatrogasaca s četiri vozila DVD- a Omiš i Dugi Rat. Neslužbeno se doznaje da je u požaru izgorio cijeli stan, kao i da će materijalna šteta biti velika. Uzroci izbijanja požara bit će poznati nakon očevida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!