12:42 / 07.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Kod Olipe gori 40-metarska jahta, putnici i posada neozlijeđeni

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na 40-metarskoj jahti 'Kanga' buknuo je požar. Svih trinaest osoba je neozlijeđeno i uspješno evakuirano.
Na 40-metarskoj jahti 'Kanga', usidrenoj između otočića Olipe i Malog Vratnika na jugoistočnoj strani Pelješca, buknuo je požar.
Svih trinaest osoba neozlijeđeno je i uspješno evakuirano s plovila, a požar se gasi, objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez potvrdio je kako je brod kapetanije Danče na intervenciju prevezao pet članova Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje. Za slučaj ikakvih izljeva na moru uputili smo agenta da angažira ekobrod CIAN, izjavio je Kekez.

Devet putnika i četiri člana posade brodskim su tenderom napustili područje havarije prema obali gdje su ih prihvatile mjerodavne službe. Prema izjavi zapovjednika jahte, u brodskim spremnicima ostalo je oko 40 tona dizela, zbog čega je morska površina osigurana za slučaj onečišćenja, odnosno eventualnog istjecanja pogonskog goriva.

Opsežna spasilačka i vatrogasna akcija na moru u dubrovačkom akvatoriju pokrenuta je u petak ujutro u 8.22 nakon poziva zapovjednika motorne jahte Kanga koja plovi pod malteškom zastavom.

Mjerodavne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće, koje je pravodobno osigurano radi gašenja požara i preveniranja, odnosno, suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša. Trenutačno su sve aktivnosti usmjerene na gašenje vatre i pokušaj sprječavanja potonuća motorne jahte zbog požarnih oštećenja. Uzroci ove pomorske nesreće utvrdit će se očevidom koji će provesti Lučka kapetanija Dubrovnik, stoji u priopćenju Ministarstva.

Sve aktivnosti koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik. Putem sustava obalnih radiopostaja odaslana je obavijest o događaju svim sudionicima u pomorskom prometu u području pomorske nesreće, o kojoj je izviještena i Pomorska policija Dubrovnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!