Vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje se do petka

07.08.2023.

17:05

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Vrh vodenog vala na Dravi kod Osijeka očekuje se do petka. Hrvatske vode prije dva dana počele su štititi boks-barijerama i vikend-naselje Karašicu. Ondje su ispred nasipa većinom vikendice, no ima i stalnih stanovnika. 

Duž cijele obale u vikend-naselju Karašica postavljaju se boks-barijere kako bi se spriječilo prodiranje vode u nasipom nebranjene kuće.

- S obzirom na to da ovdje stalno živi 50 do 100 ljudi odlučili smo se da graditi sustav obrane od poplava gdje imamo najveći problem sa zaobalnim vodama. Kad ste ulazili u naselje, vidi se nasip koji praktično brani ovo naselje od poplava i mi ćemo ga pri vodostaju većem od 50 centimetara praktično zatvoriti, rekao je Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda Osijek, VGO za Dunav i donju Dravu.


Spremili stvari na sigurno

Stanovnici vikend-naselja Karašica zabrinuto gledaju Dravu koja raste. Protiv sile prirode ne mogu. Unatoč boks-barijerama, neki su iz opreza već spremili stvari na sigurno.

- Odnio sam sve gore, to što sam mogao i vidjet ćemo kako će sada biti. Imam još malo vremena, kazao je Branko Konig.

Vrhunac vodenog vala potkraj tjedna

Vremena ima, no valja se pripremiti. Vodostaj Drave kod Osijeka raste centimetar do dva na sat, a vrh vodenog vala očekuje se potkraj tjedna. Od posljednjeg takvog, 2014. godine, uzvodno su izgrađeni sustavi u Viljevu, Svetom Đurađu i u Osijeku, pa se ne očekuju problemi.

- Tako da smo u odnosu na 2014. godinu u značajno povoljnijoj situaciji i dobro da jesmo, jer nam dolazi veći vodni val i jače protoke nego 2014. godine, istaknuo je Kovačević.

Kojom će brzinom vodni val proći kroz Osijek, ovisi o vodostaju Dunava jer je ušće 17 kilometara nizvodno od grada.

No iz Hrvatskih voda pozivaju ljude da se nepotrebno ne izlažu opasnosti jer procjenjuje se da će Drava imati metar viši vodostaj nego u svibnju i preliti se preko šetnice na lijevoj obali i novog lukobrana ispod KBC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!