08:40 / 25.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Kod Rijeke pao meteorit

Pad meteorita kod Rijeke

Pad meteorita kod Rijeke

Foto: Screenshot / Hrvatski astronomski savez

U noći s 13. na 14. kolovoza na području Rijeke pao je meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima završila barem s jednim meteoritom mase od oko 150 grama koji je pao u gorje jugoistočno od Rijeke, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske meteorske mreže (HMM).

- Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonco) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga, s udaljenosti od 530 kilometara. U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca, navodi glavni tajnik HMM-a Dorian Božičević.


Ističe kako je vatrena kugla svoje let započela u 4,05 sati po srednjoeuropskom vremenu na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra.


- Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati. Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine. Nadajmo se da ćemo opaziti i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!