Kod Šolte pronađen uginuli dupin s dvije rane na tijelu

11.08.2023.

11:07

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Splitska je policija u četvrtak navečer primila dojavu da je u blizini Šolte u moru pronađen uginuli dupin koji je imao dvije rane na tijelu koje, po zagrebačkom stručnjaku za te omiljene sisavce, mogu upućivati na to da je životinja ubijena, ali i ne moraju.

Jerko Kurevija iz splitske policije je Hini potvrdio da su sinoć oko 19.30 sati zaprimili dojavu da se u blizini Šolte, u moru nalazi lešina dupina za kojeg se sumnja da je usmrćen iz vatrenog oružja.

Rekao je da policijski službenici poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja.

No prof. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu napominje da se ta ustanova više od 30 godina bavi pregledom lešina dupina.

Dojavu o tom uginulom dupinu kod Šolte je dobio preko službe 112, obaviješten je i da se dupin u petak ujutro nasukao u Stomorskoj.

- Da je nama ta lešina došla na Veterinarski fakultet napravili bismo sekciju i točno znali od čega je uginula. Moglo bi biti da je ustrijeljena, ali i ne mora. Teško je ovako govoriti, no znaju takve rane nastati i da nije životinja ustrijeljena, objašnjava Gomerčić.

Napominje da su od prije par godina takvi slučajevi u domeni lokalnoj uprave koja bi trebala ukloniti konkretno tog dupina.

Odvozom uginulih životinja uglavnom se bavi Agroproteinka koja sklapa posao sa lokalnim zajednicama. 

Što će biti u slučaju uginulog dupina na Šolti još se ne zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!