11:39 / 23.08.2019.

Autor: HRT

Kod splitske tvrđave Gripe cvijeće i svijeće za žrtve totalitarnih režima

-

-

Foto: - / -

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić istaknuo je da treba graditi podjednak odnos prema žrtvama nacizma, fašizma i komunizma.
Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u Splitu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na ulazu u tvrđavu Gripe, iz koje su nakon Drugoga svjetskog rata tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti odvodile na likvidaciju političke neistomišljenike.

Tvrđava Gripe izgrađena je u 17. stoljeću za obranu Splita od Turaka, a nalazi se istočno od središta grada na uzvisini Gripe koja je danas dio gradskog kotara Lučac - Manuš. Ondje su cvijeće položili splitski gradski i županijski čelnici te predstavnici stradalničkih udruga.

- Ovo je dan upozorenja i prisjećanja, ali i dan kad ćemo razgovarati o potrebi osvjetljavanja svega onog što je bilo iza nas zbog toga da bismo sutra živjeli mirnije i da u startu presiječemo svaku mogućnost  ponovnog nicanja bilo kakvih pojavnosti koje su na tragu nacizma, fašizma i komunizma - rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u obraćanju nazočnima.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je da su svi totalitarni režimi u biti kukavički.

- Nacizam, fašizam i komunizam režimi su kukavičluka, zato što onaj tko nema snage s nekim ući u dijalog i raspravu i prihvatiti argument nekog drugog neistomišljenika, on je u biti kukavica i to rješava snagom sile i moći trenutačne pozicije na kojoj se nalazi - rekao je župan Boban.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić istaknuo je da treba graditi podjednak odnos prema žrtvama nacizma, fašizma i komunizma.

- U Hrvatskoj žrtve komunističkog režima još nisu dovoljno istražene i još traju otpori i pokušaji osporavanja istraživanja komunističkih zločina - rekao je Škorić.

Splitsko Gradsko vijeće 29. kolovoza 2018. donijelo je zaključak prema kojem je Spomendan sjećanja na žrtve totalitarnih režima uvršten u službeni gradski protokol.

Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine 23. kolovoza proglašen je Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, a od 2011. obilježava se i u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!