Kod Unija potonula talijanska jahta, nema ozlijeđenih

11.08.2022.

10:07

Autor: T.V./HRT/Hina

Kod Unija potonula motorna jahta “Cleo”

Kod Unija potonula motorna jahta “Cleo”

Foto: Vid Vidovič / Jadranski

Talijanska motorna jahta potonula je u srijedu popodne kod otoka Unija, a nitko od četvero članova posade koji su u tom trenutku boravili na njoj nije ozlijeđen, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Službenici Lučke kapetanije Rijeka od jučer provode očevid o uzrocima potonuća.

Riječ je o jahti Cleo dugoj 20 metara, a MRCC Rijeka zaprimila je poziv očevidaca o potonuću jučer u 15,42 sati. Četvero Talijana tonuću jahtu napustilo je pravovremeno brodskim tenderom i nisu prijavili nikakve ozlijede, istaknuto je u priopćenju.

Jahta je potonula nedaleko od obale otoka Unije, gdje od jutros pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite obavljaju podmorsku provjeru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok prodiranja mora i potonuća, te kako bi se potonulo plovilo pripremilo za izron na površinu.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka od jučer provode očevid o uzrocima potonuća, izjave brodolomaca uzete su u okviru očevida, a vlasniku potonule motorne jahte izdali su nalog za vađenje plovila sa dna mora.

Po dojavi o potonuću, jučer su Lučka kapetanija Rijeka, lučke ispostave Mali Lošinj i Cres te Županijska lučka uprava Mali Lošinj proveli koordiniranu akciju radi osiguranja mjesta potonuća od onečišćenja mora uslijed eventualnog istjecanja goriva iz brodskog spremnika.

Na mjestu potonuća postavljene su plutajuće brane, a dodatne brane osigurali su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja iz mora, ističe se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!