11:16 / 10.12.2021.

Autor: M.Š./HRT

Policija našla 2295 stabljiki konoplje, brali je državljani Srbije

Stabljike konoplje pronađene kod Velike Gorice

Stabljike konoplje pronađene kod Velike Gorice

Foto: PU zagrebačka / HRT

Na području Velike Gorice pronađeno više od 2295 stabljika konoplje koje su brali u tu svrhu angažirani strani državljani, priopćila je zagrebačka policija.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom, 29-godišnjakom kao i nad četiri državljanina Republike Srbije starosti 29, 31, 35 i 38 godina te jednom zasad nepoznatom muškom osobom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u vezi kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, dok je 32-godišnjak sam počinio i kazneno djelo Zločinačko udruženje.

Naime, sumnja se da je 32-godišnjak krajem kolovoza 2021. godine s unaprijed stvorenom namjerom i protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga radi proizvodnje konoplje tipa droga namijenjene neovlaštenoj prodaji, organizirao zločinačko udruženje tako da je u zajedničko djelovanje s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi povezao ostale osumnjičene.

Nadalje se sumnja da su osumnjičeni s istim ciljem međusobno podijelili poslove unutar udruženja, tako da je 32-godišnjak financirao nabavku sjemena konoplje i opreme za umjetne uvjete uzgoja bilja, 29-godišnjak je u sastavu zločinačkog udruženja bio zadužen za pronalazak pogodnog prostora za instalaciju opreme i uspostavu improviziranoga laboratorija koji je naposljetku složen i stavljen u funkciju na području Velike Gorice od strane zasad nepoznate osobe.

Osumnjičeni (32 i 29) su po sadnji konoplje svakodnevno se brinuli o sadnicama da bi po sazrijevanju konoplje 32-godišnjak angažirao četiri osumnjičena državljanina Srbije koji su bili zaduženi za branje i pripremu konoplje za neovlaštenu prodaju na ilegalnom tržištu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici proveli su pretragu skladišta na području Velike Gorice temeljem naloga suda te su pronašli ukupno 2 295 stabljika konoplje visine do 120 centimetara, 4 200 grama konoplje kao i kompletnu opremu za ostvarivanje uvjeta umjetnog uzgoja bilja, navode iz PU zagrebčke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!