Raskrinkan veliki uzgajivač marihuane: kod Vodica otkriven laboratorij

23.06.2022.

13:27

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT

Cijelo potkrovlje kuće bilo je pretvoreno u laboratorij

Cijelo potkrovlje kuće bilo je pretvoreno u laboratorij

Foto: Dnevnik / HRT

Vodička policija raskrinkala je velikog uzgajivača marihuane iz sela Čista Mala. U obiteljskoj kući 40-godišnjaka pronašli su plantažu i laboratorij za uzgoj te više od pola tone droge! Prema podacima policije, zlouporaba droge na šibenskom je području u 2022. porasla čak 24 puta u odnosu na lani.

Malo selo za veliki uzgoj! Rezultat pretraživanja kuće i automobila 40-godišnjaka iz Čiste Male iznenadio je i policiju.


- Ukupno je pronađeno i oduzeto 15,9 kg droge marihuane vakuumirane u vrećice, 148 stabljika biljke kanabis sativa veličine od 62 do 240 cm procijenjene težine svih zajedno negdje oko 500 kilograma, rekao je načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić.


Istraga je trajala mjesecima. A imali su momci u plavom posla i nakon što su banuli na vrata uzgajivača.


- Višesatno, iscrpno, poprilično puno opreme. To je dugo sati trajalo, do kasno u noć, rekao je Petar Dražić, voditelj grupe za obradu kriminaliteta PP Vodice.


Cijelo potkrovlje obiteljske kuće, površine 200-ak metara četvornih, bilo je pretvoreno u suvremeno opremljeni laboratorij za uzgoj marihuane u strogo kontroliranim uvjetima.


Plantažu je obasjavalo 146 posebnih reflektora. Zrak je strujao kroz 41 industrijski ventilator, a struju su pretvarala 152 transformatora.


- Ovi ventilatori su dio mreže postavljenih cijevi, filtera koji su proizvodili mikro klimu u toj prostoriji. Isto tako je bilo i automatsko navodnjavanje, rekao je zamjenik načelnika PP Vodice Dujo Troskot.   


Oprema ukupno vrijedna 100-tinjak tisuća eura. A samo zapakirana droga - više od pola milijuna kuna.


- U navedeni iznos nije uračunata novčana zarada od količine droge koja bi tek trebala biti pobrana i stavljena u opticaj, rekao je Kostanić.


- Dakle, to bi bilo negdje dodatnih jedna tona marihuane, dodao je.


Od toga bi se prodajom "na ulici" moglo zaraditi 50 milijuna kuna!


Uspjeh vodičkih policajaca samo je jedan u nizu ove godine na šibenskom području.


- Zabilježeno je ukupno 168 kaznenih djela. Prošle godine u prvih pet mjeseci imali smo samo sedam kaznenih djela. Dakle, povećanje 2300 posto, rekao je Kostanić.


Uzgajivač marihuane iz Čiste Male dosad nije bio u policijskoj evidenciji. Prijeti mu kazna i do 12 godina zatvora!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!