12:39 / 23.05.2018.

Autor: M.M./Hina

KoHOM: Kujundžić odstupa od osnovnog teksta Prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine usprotivila se Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se tiče buduće organizacije primarne zdravstvene zaštite.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se tiče buduće organizacije primarne zdravstvene zaštite (PZZ) jer on, prema onome što je ministar zdravstva Milan Kujundžić ovih dana javno iznio, odstupa od osnovnog teksta zakona o kojem je završila javna rasprava.

Potpuno se odstupilo od osnovnog teksta i ideje zakona te je primarna zdravstvena zaštita prevarena i vuče se u propast, a obećanja ministra i premijera da će ukloniti diskriminacijske elemente su odbačena, ističe se u priopćenju KoHOM-a.

Jedna od razlika je prijedlog da jedan dio liječnika PZZ-a kao i dosad ostane pri domovima zdravlja, a ističe se kako se KoHOM zauzima za slobodu izbora, odnosno da svaki obiteljski liječnik može samostalno odlučiti hoće li ostati zaposlenik doma zdravlja ili će voditi ordinaciju u ugovornom odnosu s HZZO-om.

Protive se i prijedlogu prema kojem će o tome tko će naslijediti liječnika u ordinaciji odlučivati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno političari. Smatramo da to otvara vrata nepotizmu i korupciji te da je velik korak unatrag. Nažalost, domovi zdravlja i do sada su funkcionirali kao visokoprofitne tvrtke, koje su profit od rada liječnika i sestara trošile izvan zdravstva, a sve pod upravom lokalnih političara i županija. Novim prijedlozima stanje će se još više pogoršati.

Apeliraju na ministra da prijedlogom zakona ne otežavaju situaciju jer će u  protivnom obiteljski liječnici, u zaštiti pacijenata od liječničke pogreške, ali i cijele medicinske struke, biti prisiljeni držati se preporučenih smjernica te izdvojiti dvadeset minuta po pacijentu, što će značiti da dnevno neće moći obraditi više od četrdeset pacijenata.
Ne ponudite li kvalitetnije uvjete rada liječnicima obiteljske medicine, kojima je novi zakon koji čekamo godinama davao nadu da će se napokon nešto promijeniti nabolje, bit ćete odgovorni za krah primarne zdravstvene zaštite, nositelja svakog kvalitetnog i civiliziranog zdravstvenog sustava, poručili su iz KoHOM-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!