16:15 / 19.01.2022.

Autor: HRT/J.L.

KoHOM: Ministarstvo zdravstva služi se manipulacijama

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poslala je odgovor na demanti Ministarstva zdravstva u kojem se ističe kako su netočne izjave predsjednice KoHOM-a Nataše Ban Toskić da obiteljski liječnici nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata BAT-om. KoHOM i dalje stoji iza svoje tvrdnje da je uvođenje brzog antigenskog testiranja (BAT) u ordinacije obiteljskih liječnika štetno i opasno jer direktno ugrožava pacijente i zdravstveni kadar.

"Javna kritika onih koji ne rade svoj posao i onih koji loše upravljaju krizom oko pandemije nije demontaža državnih institucija nego borba za njihovo bolje funkcioniranje.

Ministarstvo zdravstva opet se poslužilo manipulacijama kako bi diskreditirali KoHOM i predsjednicu KoHOM-a Natašu Ban Toskić koji opravdano i sustavno ukazuju na fijasko zdravstvene administracije ne samo po pitanju vođenja krize uzrokovanje pandemijom. 

KoHOM i dalje stoji iza svoje tvrdnje da je uvođenje brzog antigenskog testiranja (BAT) u ordinacije obiteljskih liječnika štetno i opasno jer direktno ugrožava pacijente i zdravstveni kadar. Nigdje u Europi se testiranje ne obavlja u ordinacijama već na izdvojenim punktovima za testiranje.

U trenutku kada je predsjednica KoHOM-a Ban Toskić dala izjavu da nema na raspolaganju brisove za brzo antigensko testiranje, zaista ih nije ni imala jer nisu bili dostavljeni u Dom zdravlja, što se može lako provjeriti.

Činjenica je da mnoge ordinacije i domovi zdravlja nemaju primjerene i za ostale pacijente sigurne prostorije u kojima se može raditi testiranje.

Pokušaj zastrašivanja i javnog linča vodstva KoHOM-a i predsjednice Nataše Ban Toskić, a koji dolazi iz redova politike, neće nas zaustaviti, nego naprotiv još više učvrstiti u želji da se borimo za kvalitetan, pošten i dostupan zdravstveni sustav", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!