18:48 / 29.10.2020.

Autor: I.Z./HRT

KoHOM: Ministre, ne pristajemo biti žrtveno janje!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

KoHOM smatra da takvom generalizirajućom izjavom ministar Beroš traži "žrtveno janje" za nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu, koji prijeti ozbiljnim urušavanjem.
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) apsolutno neprihvatljivom drži izjavu ministra zdravstva Beroša kojom je prozvao obiteljske liječnike optuživši ih da ne rade dovoljno. KoHOM smatra da takvom generalizirajućom izjavom ministar Beroš traži "žrtveno janje" za nagomilane probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu, koji prijeti ozbiljnim urušavanjem.

➡️ Ministarstvo zdravstva liječnicima obiteljske medicine: Ispunjavajte obveze
➡️ Beroš o radu obiteljskih liječnika, stigao odgovor koHOM-a

- Obiteljski liječnici savjesno i bez prekida u svojim ordinacijama rade od početka epidemije virusa COVID-19 i ne pristaju biti alibi za nerad i nesposobnost zdravstvene administracije. Podsjećamo ukupnu javnost da obiteljski liječnici nikad nisu odbili pomoći kolegama epidemiolozima. Itekako smo svjesni teške situacije u kojoj se nalazi hrvatski zdravstveni sustav. Zato smo, unatoč pojačanom vlastitom poslu, od prvog dana dežurali u tzv. Covid
ambulantama. Svim svojim pacijentima sa sumnjom na Covid-19 dogovaramo testiranja, javljamo im rezultate (ako ih dobijemo!), savjetujemo ih, a one koji su oboljeli od koronavirusa – liječimo, navode u priopćenju.

Ističu kako su najveći broj oboljelih liječili upravo obiteljski liječnici.

- Uz sve navedeno da olakšamo posao kolegama epidemiolozima preuzeli smo ukupno cijepljenje protiv gripe koje je još uvijek u tijeku. Ponavljamo, i nećemo se umoriti od ponavljanja, da dolaskom virusa Covid -19 nisu prestale sve ostale bolesti. Naši pacijenti i dalje imaju kronične i teške bolesti koje treba pratiti i liječiti: dijabetes, hipertenzija, kronična opstruktivna bolest pluća, astma, anksioznodepresivni poremećaji, maligne bolesti, razne povrede i invaliditeti, dječje bolesti i druge bakterijske i virusne infekcije koje nisu nestale, poručuju iz KoHOM-a.

Dodali su kako problemi obiteljske medicine, a to je prvenstveno manjak liječnika i preopterećenost nepotrebnom administracijom, nisu nastali zbog epidemije. Oni postoje godinama, na što je KoHOM sustavno i redovito upozoravao i javnost i zdravstvenu administraciju. Naglasili su kako je dolaskom koronavirusa ta loša situacija samo sve dodatno zakomplicirala.

Iz KoHOM- a poručuju da ministar i zdravstvena administracija ne žele vidjeti i preuzeti odgovornost te barem pokušati riješiti problem.

- Iako je to njihov posao, posao za kojeg su dobili mandat i za kojeg su, u konačnici, plaćeni, dodaju.

- Međutim, obiteljski liječnici nemaju vremena „loviti“ kontakte oboljelih od Covida-19 i onda ih upisivati repozitorij. Ponovit ćemo: kad bi obiteljski liječnik morao telefonirati i "loviti" kontakte za samo jednog svog Covid pozitivnog pacijenta, u idealnim bi uvjetima na telefoniranje i administraciju, izgubio najmanje sat vremena. Za dva Covid pozitivna pacijenta minimalno dva sata. I tako dalje. Vrijeme potrošeno na telefoniranje i administriranje morao bi oduzeti od vremena koje bi inače posvetio svojim bolesnim i potrebitim pacijentima. U konačnici uopće ne bi mogli primati pacijente i liječiti ih, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!